Novinar Milan Jovanović mora još da čeka na pravdu, suđenje vraćeno na početak

Vesti 25. dec 202119:076 komentara

Apelacioni sud ukinuo je presudu kojom su Dragoljub Simonović i još dvojica ljudi osuđeni na ukupno 12 i po godina zatvora zbog paljenja kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića. Ovom odlukom Apelacioni sud suđenje je praktično vratio na početak.

Bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović osuđen je na četiri godine i tri meseca zatvora zbog podstrekivanja na paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića 12. decembra 2018. u Vrčinu.

Tako je glasila prvostepena presuda doneta u februaru ove godine.

Međutim, sinoć je stigla vest da je Apelacioni sud poništio ovu presudu i slučaj praktično vratio na početak. U obrazloženju za takvu odluku piše:

POVEZANE VESTI:

„Prvostepeni sud je ovlašćen da donese presudu, ali tako da u njoj navede činjenice koje smatra dokazanim, a izostavi one koje nije dokazao i za svoje zaključke mora izneti jasne razloge zbog kojih je to učinio. Budući da su prema oceni Apelacionog suda konkretni razlozi u ovom slučaju izostali, presuda je morala da bude ukinuta“.

Jovanović kaže da je ovakva odluka sramna, ali donekle i očekivana.

„Ovu odluku sam naslućivao i očekivao sam da će biti neka poražavajuća ali ne i ovako sramna odluka pravosudnog sistema Srbije. Nisam očekivao da će sudije same sebe ovako da diskredituju“, rekao je novinar Milan Jovanović.

Predrag Milovanović, koji je bio tužilac u ovom predmetu, a potom odlukom Zagorke Dolovac razrešen dužnosti zamenika javnog tužioca, smatra da Apelacioni sud uopšte nije ulazio u suštinu krivično-pravnog dela, već se isključivo bavio proceduralnim razlozima.

„Presuda je ukinuta isključivo iz procesnih razloga, bez ulaženja u druge detalje slučaja. Nije se sud bavio ni podstrekivanjem, ni umišljajem. Za mene je ovo samo prvo poluvreme. Ja pokušavam u razgovoru sa Milanom da mu sputam emocije, ali znam koliko je njemu teško“, kaže Milovanović.

S druge strane – advokat Dragoljuba Simonovića, Viktor Gostiljac, zadovoljan je odlukom Apelacionog suda.

„Verovao sam da je bilo nemoguće da prvostepena presuda opstane. Ne očekujem da će laička javnost to shvatiti, a bilo bi važno da se shvati da niko ne može biti osuđen samo zato što svi misle da je neko kriv, već samo u slučaju da mu se to u zakonitom postupku dokaže“, istakao je Gostiljac.

U Fondaciji Slavka Ćuruvija, koja je pratila čitav tok suđenja, kažu da su šokirani odlukom suda da ukine prvostepenu presudu.

„Potpuno je zastrašujuće da će oni ponovo morati kroz sve ovo da prolaze i da krenu od nule praktično i ponovo da dokazuju da su žrtve, nisu zločinci. To je ono što duboko uznemirava sve nas“, rekla je Ivana Stevanović iz Fondacije.

I član Radne grupe Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara Veran Matić traži sastanak sa premijerkom Brnabić zbog ovog slučaja, a Stižu osude i iz NUNS-a. Traže da se Jovanoviću vrati policijsko obezbeđenje i navode da su „neshvatljive“ greške u slučaju koji je bio pod stalnom lupom javnosti

„Imamo himnu Bože pravde, ali kod nas u ovoj zemlji te pravde nema“, poručuje novinar Jovanović.

Komentari

Vaš komentar