Novinar negirao genocid u Srebrenici – otišao Komšić, a stigla krivična prijava

Vesti 10. nov 202119:21 52 komentara

Protiv novinara Tanjuga Marka Ivasa podneta je krivična prijava za negiranje genocida u Srebrenici. Prijavu je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podneo Institut za istraživanje genocida iz Kanade jer je Ivas, kako kažu, počinio krivično delo na teritoriji Bosne i Hercegovine. Prijava je usledila, dan pošto je predsedavajući Predsedništvu BiH Željko Komšić prekinuo intervju s Ivasom koji je rekao da se ne slaže s konstatacijom da se u Srebrenici dogodio genocid.

Komšić: Genocid je genocid, slažete li se? To je presuđeno…
Novinar Tanjuga: Ja se neću složiti sa tom konstatacijom, ali moj stav nije bitan u tom smislu…
Komšić: Ne, ne, bitno je, jako je bitno. Zašto se nećet složiti s tom konstatacijom?
Tanjug: Da je strašan zločin počinjen to…
Komšić: Ne, genocid je počinjen, tako piše u presudama Međunarodnog suda. Genocid. Nije strašan zločin. Strašni su neki drugi zločini bili, a ovo je genocid.
Novinar Tanjuga: To je vaš stav…
Komšić: Ne, to nije moj stav, to piše u presudama…
Novinar: …sa kojima ste vi saglasni, je l’ tako?
Komšić: A vi niste?
Novinar: Ja sa tom presudom nisam saglasan.
Komšić: Onda ćete vi morati s nekim drugim da radite ovaj intervju… Uživajte u Sarajevu, hvala vam.

Povezane vesti:

Ovaj neceli minut biće materijalni dokaz za krivičnu prijavu koju je protiv novinara Tanjuga podneo Institut za istraživanje genocida, Kanada, jer se, navode, na snimku nedvosmisleno vidi negiranje genocida u Srebrenici, što je, po Krivičnom zakonu BiH, krivično delo.

„Novinar, dakle nije baratao činjenicama, već vlastitim komentarom i mišljenjem koji direktno negiraju sudske, naučne i istorijske činjenice o genocidu u Srebrenici. Novinar je negiranjem genocida u Srebrenici ponizio žrtve genocioda ali i međunarodne sudove, međunarodno pravo, međunarodnu pravdu i međunarodne institucije, posebno UN“, navodi Institut za istraživanje genocida.

Iako u svom saopštenju Institut ispravno navodi da je reč o novinaru Marku Ivasu, očito greškom na Tviter uz ovu vest stavlja pogrešno ime Marko Trošić. Zato se oglasio i Tanjug.

„Intervju sa Komšićem je vodio novinar Marko Ivas, a Trošić je bio za kamerom, sa čim Institut očigledno nije upoznat, ili je u žurbi, da se podnese prijava, ova činjenica previđena“, navode iz Tanjuga.

To što se dogodilo Marku Ivasu je užas, smatra predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Zamislite da vi podnosite krivičnu prijavu protiv novinara zato što vam se ne dopada to što je novinar izgovorio, šta god da je izgovorio. Ali ja sam srećan što takve stvari u Srbiji nisu moguće za bilo šta. I za one koji misle da je bio (genocid) i za one koji misle da nije bio“, poruje Vučić.

Načelno protiv krivičnih prijava za novinare, novinar i profesor na Filozofskom fakultetu Dinko Gruhonjić, u ovom slučaju pravi razliku između novinara i propagandista.

„Uloga novinara je da štiti javni interes, u ovom slučaju uloga novinara je, ne da ima mišljenje o presudi Međunarodnog suda pravde o genocidu u Srebrenici, nego da prihvati sudsku presudu. Dakle ovo nije bio novinarski nastup nego propagandistički nastup novinara agencije koja je na volšeban način i danas na medijskoj sceni“, ocenjuje Gruhonjić.

U Nezavisnom društvu novinara Srbije veruje da tužba protiv novinara Tanjuga neće imati pravno dejstvo ako je on državljanin Srbije, i da bi osuda njegovog stava bila dovoljna pored, kako kaže predsednik NUNS-a „sramote koju je novinar samom sebi napravio“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare