Novinar s Kosova: Nama, Srbima sa Kosova, Vučić je dodeljen kao kazna

Vesti 03. dec 202316:47 79 komentara
N1

„Ja vas molim da prenesete poruku da srpsko-kosovsko biće nije krivo zbog situacije u kojoj se nalazi. Bačeno je na kolena poput velikog nemačkog naroda. Nemci su bili na kolenima zato što je Firer uzjahao državu. Potpuno identična je situacija na Kosovu. U Srbiji je moguć bilo kakav drugačiji otpor. Na Kosovu nije moguć", rekao je na tribini “Podrži i potpiši ProGlas“ u Kosovskoj Mitrovici, novinar Branislav Krstić.

Pred svega desetak prisutnih građana, među kojima je bilo i političkih aktivista, kao i onih koji nisu iz Mitrovice, u prostorijama CEC-a NVO „Aktiv“-a, gosti iz Beograda predstavili su inicijativu koja ima za cilj da podstakne građane da u što većem broju izađu na decembarske izbore.

Krstić je naveo je da su potpisnici ProGlasa sa Kosova u mnogo većem broju od broja prisutnih na današnjem događaju.

„I to je još jedan vid straha koji je ovde uvučen u kosti“, kazao je Krstić obraćajući se profesoru Pravnog fakulteta u Beogradu Miodragu Jovanoviću i piscu Gojku Božoviću, koji su u nedelju, ispred veće grupe intelektualaca i javnih poslenika Srbije, došli u Kosovsku Mitrovicu, prenosi Kossev.

„Jako vas molim da prenesete poruku da narod nije kriv“, navodi dalje Krstić, dodajući: „Molim vas objasnite ljudima u Beogradu, onima koji se iščuđavaju kako je 98 odsto Srba podržavalo Aleksandra Vučića i njegovu Srpsku listu. Ne! Od prvoga dana, mi smo ovde pod Firerovim režimom, kojim rukovode čobani Aleksandra Vučića iz samog vrha Srpske liste. Na žalost, narod je ovde nemoćan, napušten i sam“.

On je kazao da „kriminalci“ u okviru Srpske liste neograničenim finansijskim resursima mogu da kupe i ono što mnogima izgleda kao nepotkupljivo.

„Kupuju divne domaćine. One, koje ne mogu da savladaju, njih proteraju sa Kosova, a ako to ne mogu, samo onda to urade uz pomoć zvaničnih organa i institucija u Prištini“, dodao je Krstić.

„Dva zadatka“ Srpske liste

Prema njegovgim rečima, Srpska lista od samog početka ima samo dva zadatka – da ugasi svaki otpor Srba protiv prodora kosovskih institucija i da pripremi narod za samo jednu stvar – da prihvati nezavisnost Kosova.

„Srpska lista je kriminalna organizacija koja je na Kosovu organizovana kao politička partija i ona sve ovo vreme kontroliše i političku volju i život jer im je vazduh slobodan ovde. Srpska lista je istovremeno i partner prištinskim vlastima“, kazao je Krstić.

On dodaje da je Srpska lista godinama jačana iz budžeta Kosova, napominjući da je Kosovo država jer tako želi i režim Aleksandra Vučića u Beograda.

Krstić kaže da je stotine hiljada radnih mesta u rukama „bosova iz Srpske liste.

„Kako se običan građanin zapošljava na Kosovu? Tako što Vi morate g. Jovanoviću, i g. Božoviću, ukoliko želite da vam sin bude na budžetu Republike Srbije, da odete da na kolenima zamolite jednog od bosova iz Srpske liste. Njihov odgovor je vrlo jednostavan, u redu je, organizujte 50 sigurnuh glasova, vaše je dete od sutra na budžetu. Dakle, Srpska lista je instrument, jedno kriminalno, ne političko biće, koje je istovremeno jačano i iz Beograda, i iz Prištine, i mi smo ovde, jer je tako želeo kabinet predsednika Srbije“, objasnio je učesnik tribine šemu zapošljavanja na severu Kosova.

Ukazujući na to da se takvi lideri Srba nalaze u kabinetima i kosovskog premijera, kao i u kosovskom parlamentu, objasnio je da su Srbi sa Kosova „žrtva oba režima – i Beograda i Prištine“.

Nasuprot tome, Krstić tvrdi da će međunarodna zajednica rešiti problem Kosova, jer to želi.

„Aleksandar Vučić je nama dodeljen kao kazna, nama Srbima sa Kosova i Metohije i mi se moramo spremiti da se prilagidmo i da čujemo i da shvatimo šta je i dokle nas je doveo i da se okrenemo budućnosti života, pa makar to bila i zvanična Priština. Pravdu ćemo tražiti od Boga, po pravdu ćemo najverovatnije ići u Prištinu, jer tako je želeo kabinet i razbojnički režim Aleksandra Vučića“, istakao je Krstić.

Odgovarajući na pistanje zašto su Srbi sa Kosova došli u ovakav položaj, Krstić kaže da je to pitanje i za sugrađane u centralnoj Srbiji.

„Mi moramo odavde da pošaljemo poruku da su Vojislav Košunica i Boris Tadić morali da izgube izbore 2011, da bi ovakav diktatorski monstrum došao na vlast u Beogradu, koji će kontrolisati i sudstvo i policiju i vojsku i paravojne formacije, koje su možda i moćnije od srpske žandarmerije, da bi ih ubedio da Kosovo mora da nestane sa mape Srbije“, rekao je.

(Ne)Izbori Srbije na Kosovu – Igrokaz Aleksandra Vučića

Govoreći o tome što se parlamentarni srpski izbori ne organizuju i na Kosovu, Krstić kaže da je to igrokaz i navodna namera samog predsednika Srbije.

„Mi smo se suočili sa igrokazima. Nama direktor Oebsa, gospodin Davenport, a znate ga još iz Beograda, tvrdi da postoje uslovi i da može Priština da se ubedi da Srbi ipak učestvuju na tim republičkim glasanjima. Ne, zvanični Beograd to ne želi“, kazao je dalje Krstić, dodajući.

Srbi sa Kosova ne mogu da glasaju u svojim mestima, već u biračkim centrima Srbije gradova u kojima ne žive.

„Na žalost, na ovim glasanjima, prema mojim skromnim novinarskim procenama, nećete imati više od 50-ak opozicionih glasova. Kad kažem opozicionih, ne jer se treba glasati protiv nečega, već samovoljnih glasova. A ako slučajno bude tu bilo koja od ovih kamera toga dana, videćete mračne face, mračna lica, poražena lica ljudi koji moraju u autobuse da bi glasali za ono što je protiv interesa njihove dece, protiv interesa budućnosti svakog Srbina na Kosovu“, zaključio je Krstić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare