Novinari: Lokalni mediji u teškoj situaciji, građani bez osnovnih informacija

Vesti 16. dec 202110:30 > 13:05 3 komentara
N1

Vukašin Obradović, urednik Danasa na lokalu i dopisnici Nenad Kovačević i Natalija Jakovljević ocenili su u Novom danu da je situacija u lokalnim medijima veoma loša, da su novinari u njima u teškoj materijalnoj situaciji, kao i da su uslovi za rad izuzetno otežani.

Zbog toga je list „Danas“ je pokrenuo projekat “Danas na lokalu”, kako bi milioni ljudi u Srbiji koji ostaju uskraćeni za osnovne informacije bili informisani o lokalnim temama, i kako bi imali pouzdane informacije iz sredina u kojima žive.

Povezane vesti

Na portalu danas.rs otvorene su posebne stranice za 10 gradova: Novi Sad, Subotica, Zrenjanin, Užice, Kragujevac, Niš, Vranje, Novi Pazar, Kikinda i Majdanpek gde svi zainteresovani mogu da pročitaju najvažnije vesti o funkcionisanju ovih lokalnih zajednica.

Kako se navodi, spisak lokalnih sajtova će se u narednom periodu širiti, a od januara je u planu i nedeljni dodatak iz nekoliko gradova u štampanom izdanju Danasa.

Obradović, koji je bio urednik Vranjskih novina, navodi da su osnovane 1994. godine i da su postojale 23 godina.

„U tom periodu imali smo jako puno lokalnih slobodnih medija, okupljenih u dve asocijacije, koje su blisko sarađivale, ANEM-u i Local press-u. Srbija je i u Miloševićevo vreme, kao i do 2015. i 2016. godine uspevala da održi te lokalne medije. Drugačija je bila politika. Iako rigidan režim Slobodana Miloševića nije u toj meri obraćao pažnju na lokalno informisanje i bez obzira na ogromne pritiske, mi smo ipak opstajali“, navodi Obradović.

Prema njegovim rečima, promena dolazi 2012. godine, dolaskom na vlast Aleksandra Vučića, koji je svestan ogromne moći koju imaju lokalni mediji.

„Situacija se menja i slobodni mediji u lokalnim sredinama bivaju izloženi ogromnom pritisku sa jedne strane, a privatizacijom i stvaranjem novih medija medijska slika se drastično promenila, pa tako sada u 2021. godini imamo situaciju da informisanje u lokalnim sredinama nikada nije bilo na nižem nivou“, kazao je Obradović.

Natalija Jakovljević ocenjuje da je „medijska situacija u Subotici katastrofalna“.

„Problemi koji se dešavaju na lokalu su nevidljivi za ‘velike’ medije, osim u slučajevima kada se desi nešto jako veliko. Mi na lokalu imamo dosta afera, ali je problem što te vesti ne dolaze do izražaja, i mali broj medija izveštava o tome. Nema nekog većeg medijskog prostora za dešavanja iz manjih gradova“, objasnila je Jakovljević.

Kao primer takvih afera navodi rušenje u zaštićenim zonama u Subotici.

Nenad Kovačević kaže da je jedna od tema u Užicu za koji ne znaju prestonički mediji način snabdevanja toplane u Užicu, koja to ne čini direktno od NIS-a, već za to koristi posrednika.

Govoreći u situaciji u lokalnim medijima u Srbiji, ističe da ih je „privatizacija uništila“.

N1

„Ono što dodatno unižava kvalitet i entuzijazam mojih kolega u Užicu da rade svoj posao jeste izuzetno loš materijalni položaj. Plate su nikakve. Vi imate primer da su moje kolege u jednoj najstarijoj medijskoj kući u ovom delu Srbije godinama na minimalcu. E sada, uđite u njihove cipele, i istražujte afere od nekoliko desetina miliona evra, kada na svom računu imate minimalac“, navodi Kovačević.

Dodaje da se u poslednjih nekoliko godina primećuje pokušaj uticaja vlasti na lokalne medije, kao i pojavu nekoliko lokalnih portala koji su pod kontrolom vladajuće koalicije.

Obradović je konstatovao da zbog loše situacije do građana ne dolaze elementarne informacije koje su potrebne za svakodnevno funkcionisanje.

„Mi nemamo informisanog građanina na lokalu na elementarnom nivou, onom koji mu obezbeđuje osnovne informacije važne za njegovo svakodnevno funkcionisanje“, istakao je Obradović.

Otkriva da će list Danas ubuduće više izveštavati o lokalnim problemima građana u unutrašnjosti, kao i da će čitaoci o svim gorućim problemima na lokalu moći da se informišu i na portalu ovog lista.

„Mi želimo informisanog građanina, koji će imati priliku da pročita na portalu Danasa o svemu šta se dešava u njegovom gradu“, napomenuo je Obradović.

Sekulić je kao najveće probleme novinara na lokalu, pored loše materijalne situacije, navela činjenicu da novinari sreću svakodnevno one o kojima pišu, kao i da „svi znaju sve“, tako da u pojedinim slučajevima postoji pritisak.

„Takav novinar je na lokalu sam, nema redakcije, i drugačija je situacija“ istakla je ona.

Inače, dopisnici Danasa pozvali su i građane iz lokalnih sredina da im se obrate, predlože temu, ili ukažu na problem sa kojim se suočavaju. Najlakši način da to učine je putem društvenih mreža jer svaki lokalni poddomen ima svoju stranicu na Facebooku:  Novi SadSuboticaZrenjaninUžiceKragujevacNišVranjeNovi PazarKikinda i Majdanpek

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare