Novinari N1 nominovani za nagradu NUNS-a: Izazov je dobiti odgovor od zvaničnika

Vesti 03. maj 202211:21 > 12:00 0 komentara

Troje novinara televizije N1 nominovano je za nagradu ''Dejan Anastasijević'' iz oblasti istraživačkog novinarstva koju dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije. Jelena Mirković, Vanja Đurić i Mladen Savatović su autori dokumentaraca iz serijala "Ispod površine" i svo troje se slažu u oceni da im je najveći izazov u radio bio da dobiju odgovore od institucija nadležnih za probleme kojima su se bavili.

Pročitajte još:

Mladen Savatović, autor dokumentarnog filma „Kraljevi asfalta“ kaže da mu je najveći izazov bio da dobije informacije iz državnih službi, ministarstva građevine i ministarstva rudarstva, kao i sagovornike iz tih institucija. On podseća da se na kraju filma zahvaljuje učesnicima i spominje ko je sve odbio da govori u filmu.

„Morao sam da koristim arhivu, arhivske snimke, dokumenta koje sam dobio od strana koje učestvuju u sporovima“, objašnjava Mladen kako je dolazio do informacija pošto je „druga strana“ zaćutala, odnosno dvojica od trojice biznismena kojima se film bavio su odbila da govore.

Jelena Mirković, autorka dokumentarca „Zlatna otmica“, kaže da se srela sa istim problemom – nije uspela da dobije odgovor ni od jedne nadležene institucije. Ćutanje je umesto odgovora stiglo i od kompanije Zi Đin, koja je u središnju njenog filma, iako je prethodno dobila obećanje da će neko iz kompanije odgovarati na pitanja.

„Izazov je bio da dođem do ljudi koji žele da izađu pred kameru i iznesu probleme. Svi su govorili ‘mi smo u strahu, živomo od tog rudnika, svaka kuća ima nekoga ko radi u rudniku'“, objašnjava Mirković.

Novinari N1 napominju da kada institucije ćute i ne odgovaraju na novinarska pitanja, to znači da ne ostaju uskraćeni samo novinari, već i javnost koja bi postavila ista ta pitanja.

Novinarka Vanja Đurić se u svom dokumentarcu „Amin za zločin“ bavila sečom šuma u Vojvodini i gradnjom u Nacionalnom parku Fruška gora. Ona kaže da joj je najveći utisak tokom rada bio strah da se govori za medije.

„Nedostajalo mi je da se sretnem sa tim ljudima iz Nacionalnog parka Fruška gora, ministarstva poljoprivrede. Srbijašuma… Kao da izbegavaju svaki susret sa novinarima jer se plaše šta tu još može da ispliva. Oni neće sebe da dovedu u situaciju da razgovaraju sa novinarima“, naglašava Đurić.

Dodaje da je to manir koji traje godinama i dolazi i od državnih zvaničnika koji nikako ne dolaze na N1 „da slučajno ne bi bili pitani i rekli nešto zbog čega bi trpeli sutra sankcije“.

„Toje vrlo veliki problem kada govorimo o stanju medija generalno“, naglađava Đurić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!