Novinari o večitim rivalima: I Partizan i Zvezda „državni projekat“, suludo da se Vučić svađa sa Obradovićem

Vesti 20. feb 202411:48 148 komentara

Novinar Sport kluba Branimir Smilić i novinar i urednik lista ''Danas'' Vladimir Živanović ocenili su u Novom danu da su oba kluba, i Partizan i Crvena zvezda "državni projekti", kao i da je potpuno nepotrebna rasprava između predsednika države Aleksandra Vučića i trenera Partizana Željka Obradovića.

„To ne bi trebalo da bude normalno. Ja toliko godina pratim taj sport, i ne znam nijedan drugi primer u bilo kojoj zemlji, u bilo kojem sportu, da predsednik priča o finansijama kluba i radom klubova. Ja gledam to sa sportske strane, ali smo svi svedoci da predsednik priča o svemu, i to što država ulaže novac, koristi to da u svakoj prilici poruči: ‘Da nas nema, ne bi mogli da funkcionišete'“, istakao je Smilić.

Podsetimo, večiti derbi u finalu Kupa Radivoja Koraća ostao je u senci novih rasprava i trzavica između Parizana i Zvezde, u koji je umešana i država. Trenera Partizana Željka Obradovića pogodio je transparent zvezdinih navijača na kom je pisalo da je on “državni projekat“. Obradović je odbacio te tvrdnje i tražio od uprave Partizana da objavi finansijski izveštaj ko je koliko novca od države dobio. Njegova molba je uslišena, a Aleksandar Vučić kaže: “Da nije države ništa od vas ne bi bilo“. Šta piše u finansijskom izveštaju crno-belih? Zna li javnost koliko država daje novca Zvezdi i Partizanu i kako će se nove trzavice između “večitih rivala“ i države odraziti na srpsku košarku?

Vladimir Živanović kaže da je ova tema i sportska i politička, kao i da „ima i hronike“, jer je upleteno „davanje velikih para“ za samo dva kluba. Dodao je da neke procene govore da je Partizanu i Zvezdi u poslednjih nekoliko godina dato oko 60 miliona evra, dok je izgradnja Kliničkog centra u Nišu koštala manje od toga.

Povezane vesti

„Pa vi vidite koliko para dajemo na to. A pričamo samo o košarci. Ne pričamo po fudbalu, gde se daju još veće pare nego u košarci“, rekao je Živanović.

Podseća da su sve vlasti davale mnogo novca na klubove, dok se situacija u ostalim društvenim sferama stalno pogoršavala.

„Gubimo lekare, nemamo ih dovoljno, a imamo para da se zabavljamo. Meni je lepo da gledam Evroligu sa dobrim timovima Zvezde i Partizana, a ove godine nisu ni dobri koliko je para uloženo u te timove“, konstatuje urednik u listu Danas.

Branimir Smilić govoreći o izjavi Željka Obradovića, kaže da je ona došla u momenat kada klub nema mnogo uspeha, kao i da je namera bila da se svi u klubu „skupe“ pred odlučujući deo sezone.

Odgovarajući na pitanje ko je „državni projekat“, Partizan ili Zvezda, poručuje: „Ili su i jedni i drugi državni projekat ili nijedan od dva tima nije državni projekat. Ne bih ja to delio. Činjenica je da je Partizan ove sezone dobio najviše novca od države kada se pogleda zbirno, ali kada se pogleda udeo, odnosno koliko su sponzori obezbedili – to ispada najmanje. Nekih 32, 33 odsto, šest miliona evra, od ukupnog budžeta – koji je 20 miliona“, kazao je Smilić.

Živanović ocenjuje da su oba kluba „državni projekat“.

„Suština je da su i jedni i drugi državni projekat. Drugo, veoma bolna istina je da taj Željko Obradović ne bi bio u Partizanu da neko iz vrha države nije dao novac, odnosno rekao da se da novac Partizanu da bude egal sa Zvezdom. Da postoji neki balans, da ne bude da Zvezda dominira i u fudbalu i u košarci“, smatra Živanović.

Oba sagovornika su se složila da i Partizan i Zvezda imaju daleko najskuplje timove u istoriji u poslednjih nekoliko godina, kao i da je odluka države da da pare za stvaranje takvih ekipa. Oni su uporedili sa stanjem u regionu i primetili da nijedan od klubova nije ni blizu našim večitim rivalima.

Na pitanje zašto država daje pare Zvezdi i Partizanu Živanović odgovara: „Kupuje se rejting, kupuje se socijalni mir… ‘Hleba i igara’, što su Rimljani rekli, nema neke filozofije. Suština je da sportski uspesi zamaskiraju ono što nam ne ide u politici. Dok gubimo stavku po stavku na Kosovu, ljudi mogu da se raduju, gledaju Zvezdu u fudbalu Ligi šampiona u fudbalu, a u košarci Partizan i Zvezdu u Evroligi. To je jednostavno zabava za narod. Da li je dobro da se daje u toj meri, nije! Treba podržati sport u drugom obliku“!

On je za sukob Obradovića i Vučića rekao da je „veoma zanimljiv“, kao i da se radi o tome da se predsednik države svađa sa najtrofejnijim klupskim košarkaškim trenerom koga ova zemlja ima.

„Ali, on ne sme lično da mu ime pomene, i ne sme da kaže šta Željko Obradović priča, već mrtav ladan napada Partizan. A u suštini to je sukob Željka Obradovića i Aleksandra Vučića. Vrlo je patetično da predsednik države odgovara košarkaškom treneru koji je posle finala kupa rekao: ‘Nismo državni projekat, neka klub otvori finansije’. Na kraju krajeva, Obradovića i ne treba da zanima da li su oini državni projekat, već da je tu došao, dobio platu, garantovani su mu neki igrači i on radi svoj posao. Tako da je potpuno sumanuto da predsednik države ulazi u polemiku sa košarkaškim trenerom“, ukazao je Živanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare