Novinari više medija na istom zadatku – da odbrane KRIK od Srpskog telegrafa

Vesti 16. mar 202120:175 komentara
Dojčinović i Kašanski
Izvor: N1

Šest novinarskih i medijskih udruženja pozvalo je Republičko javno tužilaštvo da se izjasni o indicijama koje provladini tabloidi iznose o vezama portala KRIK sa kriminalnim grupama. Predstavnici udruženja pročitali su svoje zahteve na konferenciji ispred Skupštine Srbije. Pored ostalog, traže i da se REM izjasni o korišćenju nacionalnih frekvencija za širenje dezinformacija o novinarima, kao i da kolegijum Skupštine Srbije osudi napade na novinare. Najavljuju i proteste kada to epidemiološki uslovi dozvole.

Istraživački, televizijski, agencijski. Novinari iz više kuća danas su bili na jednom zadatku – odbrani Krika. Ne od mafije ili političara, već od jednog kolege iz Srpskog telegrafa. U tekstovima tih novina KRIK radi za mafiju. Kao dokaz naveli su svedočenje oca, jednog mladića nestalog u obračunima kriminalaca. Taj čovek izajavio je za Telegraf da mu je savetovano da svoju priču podeli sa KRIK-om.

„Da li mislite da je to crtanje mete i da li u tome vidite nešto sporno“, upitao je urednika KRIK-a Borko Kašanski iz Srpskog telegrafa.

„Nije problem što ste vi preneli izjavu oca, suština priče je da ste vi iskonstruisali da navodno postoji neka saradnja između nas i tog klana, kao što ćete da uradite sutra koliko vidim“, odgovorio je urednik KRIK-a Stevan Dojčinović.

Povezano:

Novinaru Telegrafa sumnju je budilo i to što kolege iz KRIK-a razgovaraju sa svim akterima neke priče. Pa i sa advokatima kriminalaca.

„Zovemo i tužilaštvo i policiju i advokata i apsolutno svakog ko postoji, da bi saznali detalje o istrazi“, naveo je Dojčinović.

„Meni je jako drago da ste potvrdili sve što ja kažem“, rekao je na to Kašanski.

„To je normalna novinarska praksa, najnormalnija novinarska praksa“, odgovorio mu je Dojčinović.

A novinari BIRN-a upitali su Kašanskog: „Da li vi shvatate da radite jako opasnu stvar?“

Ta jako opasna stvar nije ostala samo na stranicama tabloida. Ušla je i u Skupštinu.

„Kako sada više niste na strani roditelja, kako sada ne kažete da treba zaštiti tog čoveka i ispitati njegove navode. Ne, sad ste očigledno na strani onih za koje biste najviše voleli da nas ubedite da ništa nisu krivi“, rekao je poslanik SNS Vladimir Orlić u Skupštini 10. marta.

„Da li KRIK ima određenog udela, saradnju sa mafijaškim krigovima? Svako ko ima, treba da bude jednak pred zakonom, to se odnosi i na novinare“, rekla je poslanica SNS Sandra Božić u Skupštini 10. marta.

Kada smo poslanicu Božić hteli da pitamo zna li da ispred Skupštine apeluju na njih da to etiketiranje prestane, rekla nam je: „Ja sam bila u sali u tom trenutku, tako da kad budem videla konferenciju, onda ću…“

N1: Da, ali poznata vam je tema, tiče se napada na novinare, izvinite… (Poslanica odlazi)

Da je bilo prilike citirali bismo upravo njene reči. Podsetili bismo je i na to da kao što novinari moraju da poštuju novinarski Kodeks, tako bi i poslanici morali da se pridržavaju njihovog. A on kaže da u skupštinskoj sali nema podsticanja mržnje i nasilja. A možda jednom i toga ne bude, samo je predsednik Skupštine za prioritet izabrao nešto drugo.

„Samo bih želeo da skrenem pažnju mom prijatelju i nekadašnjem ministru u mojoj Vladi, Ivanu Tasovcu, da skine kapu dok je u sali Narodne skupštine“, rekao je Ivica Dačić, predsednik Skupštine.

Do kraja mandata možda stigne i do suštine.

Dačić: „Idemo dalje“.

Komentari

Vaš komentar