Novinarka KRIK-a Dragana Pećo dobitnica nagrade „Katarina Preradović“

Vesti 11. okt 202114:12 > 20:16 5 komentara

U znak sećanja na Katarinu Preradović, novinarku i urednicu Blica i nedeljnika NIN, koja je dosledno tragala za istinom, hrabro prkoseći konstantnim političkim, kriminalnim i tajkunskim pritiscima, Fondacija "Katarina Preradović" po peti put dodelila je godišnju nagradu za ispunjavanje visokih profesionalnih i etičkih standard, profesionalni integritet i izuzetnost. Ovogodišnju nagradu je dobila novinarka KRIK-a Dragana Pećo za seriju tekstova o tajnim računima.

„Ona je pokazala šta je pravo novinarstvo, kojeg je u Srbiji sve manje“, rekao je direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović, proglašavajući dobitnicu.

Dragana Pećo se zahvalila na nagradi i istakla da su uslovi pod kojima novinari danas rade sve teži.

„Kako kolegama iz moje redakcije, tako i drugim kolegama koji se bave istraživačkim novinarstvom. Ali mi, naravno, nećemo odustati“, poručila je Pećo.

Dosadašnji dobitnici nagrade “Katarina Preradović” su Marko Somborac, Predrag Blagojević, Tamara Skrozza, Vuk Cvijić i Ana Lalić.

Fondacija „Katarina Preradović“ je saopštila da dodeljivanjem nagrade želi da istakne novinare koji beskompromisno rade u interesu društva, štiteći i otkrivajući istinu.

„Nagrađujemo i podržavamo pojedince koji hrabro, po cenu lične bezbednosti, stoje kao poslednja brana etičnosti, slobode i težnje da se živi u uređenom i pravednom društvu. Vreme u kome živimo obeleženo je brutalnom proizvodnjom laži i mržnje kojima režim u Srbiji, koristeći podaničke medije, urušava osnovne postulate humanosti, podvaja društvo, od građana pravi posušnike, a od države zarobljenu represivnu polugu za enormno bogaćenje pojedinaca. Sve teže je u Srbiji biti novinar/ka, sve opasnije je postalo otkrivanje i objavljivanje istine, ali je istovremeno sve važnije istrajavati u tom poslu“, navodi se u saopštenju.

Pogledajte celu emisiju N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare