Novinarka KRIK-a: Skandalozno ukidanje presude Šariću zbog formalnog propusta

Vesti 15. jun 202120:2040 komentara

Novinarka KRIK-a Milica Vojinović ocenila je u Dnevniku TV N1 da je odluka Vrhovnog kasacionog suda da ukine presudu Darku Šariću i njegovoj grupi za šverc skoro šest tona kokaina, skandalozna i da je doneta zbog formalnog propusta, a ne zato što je pronađen bilo kakav problem sa dokazima na osnovu kojih je Šarić osuđen.

Odluka Vrhognog kasacionog suda da pravosnažnu presudu Šariću ukine i vrati je Apelacionom sudu da ponovo odluči o osuđujućoj prvostepenoj presudi Specijalnog suda je iznenađujuća, a sam razlog za takvu odluku je skandalozan, istakla je novinarka KRIK-a.

„Zbog čega je skandalozna? Zbog toga što se desio jedan formalni propust, jedna greška za koju možemo definitivno da izdvojima kao odgovornog predsednika Apelacionog suda u Beogradu. Dakle, šta se desilo – o ovoj presudi kojom je Šarić osuđen na 15 godina zatvora na Apelacionom sudu odlučivale su sudije koje su prethodno odlučivale o njegovom pritovru – da li će on biti pušten iz pritvora ili ne. To je nešto što po našim pravilima, po našem zakonu, ne bi smelo da se dogodi, da se poklapaju sudije koje odlučuju i o presudi i o pritvoru“, objasnila je Vojinović.

Tako se zbog jedne formalne stvari obara presuda u najvećem slučaju organizovanog kriminala u Srbiji koji već traje više od deset godina, podsetila je ona.

„Dakle, važno je da istaknemo da Vrhovni kasacioni sud nije našao nikakav problem sa dokazima na osnovu kojih je Šarić osuđen“, istakla je novinarka KRIK-a i podsetila da su presude i ranije obarane iz sličnih razloga, pa i samom Darku Šariću.

„Predsednik Apelacionog suda u Beogradu je taj koji je trebalo to da zna, koji ima uvid u to i koji je odlučivao o tome koje sudije koji predmet uzimaju, koje sudije odlučuju o kojoj presudi i koji je to trebalo da izbegne. Prosto se jedna sramotna greška dogodila za koju praktično ne bi čudilo da se namerno desila“, kazala je Vojinović.

Proces protiv Šarića sagovornica N1 vidi kao mešavinu birokratije i namernog odugovlačenja, što je dovelo do toga da on traje već duže od jedne decenije, a po svemu sudeći će se nastaviti.

Ukidanje presude Šariću jedna je od prvih važnih odluka Vrhovnog kasacionog suda, od kako je za novu predsednicu, kao jedini kandidat izabrana Jasmina Vasović.

„Kada je reč o Jasmini Vasović ona je nama poznata po jednoj zanimljivoj prethodnoj odluci koju je u svojoj karijeri donela. Ona je tu došla iz Apelacionog suda u Beogradu, gde je između ostalog učestvovala u nezakonitom oslobađanju poznatog kontroverznog biznismena Stanka Subotića Caneta. Ono što mi isto znamo jeste da su Subotić i Šarić isto tako poslovno sarađivali“, podsetila je Vojinović.

Novinarka KRIK-a podseća i da su međunarodni akteri dosad nadgledali proces protiv Šarića i uverena je da će on ostati na radaru međunarodnih institucija.

„Podsetiću da je u ovom slučaju učestvoala i američka DEA. Verujem da i njih zanima kako se ovaj slučaj odvija i kako će se završiti“, kazala je Vojinović.

Komentari

Vaš komentar