Novinarka N1 dobitnica regionalne nagrade „Gordana Suša“

Vesti 30. jan 202412:30 3 komentara
N1

Regionalna novinarska nagrada „Gordana Suša“ za televizijsko novinarstvo pripala je ove godine novinarki N1 televizije Ivani Dragičević, saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Nagradu dodeljuju Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) u saradnji sa Udruženjem BH novinari, Hrvatskim novinarskim društvom (HND) i porodicom Suša.

Svečano uručenje biće upriličeno u petak, 2. februara, od 19 sati, u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), saopštio je NUNS.

U najužem izboru bili su i Branislav Šovljanski (N1 Srbija), Nadina Maličbegović (Al Džazira Balkans) i Jagoda Bastalić (HRT), i kako je saopštio novinarski žiri, u takvoj konkurenciji bilo je izuzetno teško doneti konačnu odluku.

Nagrada „Gordana Suša“ osnovana je i dodeljuje se za izuzetna dostignuća u televizijskom novinarstvu, a po oceni žirija, Ivana Dragičević je svojim profesionalnim angažmanom ispunila ključne kriterijume: profesionalno i odgovorno novinarsko delovanje u televizijskom mediju, u skladu sa univerzalnim etičkim kodeksom novinara i u službi javnog interesa, zaštite ljudskih prava i slobode medija, kao i interesa i posebnosti svih građana, bez obzira na njihov etnički, verski ili rodni identitet.

„Ivana Dragičević je ispoljila redak novinarski talenat i sposobnost za rad u različitim i kompleksnim televizijskim formatima, neretko u komplikovanim radnim uslovima i pod velikim pritiskom događaja i vremena. U svom bogatom profesionalnom životu izveštavala je sa svih iole bitnih svetskih žarišta, intervjuisala svetske lidere, snimala dokumentarne filmove od Afrike, preko Bliskog istoka do Kine i uvek je išla ispred svoga vremena, pridržavajući se najviših novinarskih standarda. Poznata po oštrom stilu intervjuisanja i sposobnosti da uđe u suštinu stvari, Ivana je sa istim žarom razgovarala sa ribarom u Senegalu, taksistom u Alžiru i slučajnim prolaznikom u Laponiji pokušavajući da oni i njihove lične priče budu zapaženi kao i razgovori koje je vodila sa svetskim vođama“, navodi se, između ostalog, u obrazloženju žirija.

NUNS je Nagradu „Gordana Suša“ osnovao u saradnji sa partnerskim organizacijama iz regiona i uz podršku porodice Suša, sa ciljem da sačuva i održi sećanje na jednu od najboljih srpskih i jugoslovenskih televizijskih novinarki, i njen rad koji je podrazumevao profesionalni i fer odnos u izveštavanju, medijske slobode i ljudska prava, toleranciju među svim nacionalnim i društvenim grupama i antiratni aktivizam. Gordana Suša (1946 – 2021) je bila i predsednica NUNS-a od 1999. do 2002. godine.

Prvi laureat bio je novinar Hrvoje Krešić.

Novinarski žiri je radio u sastavu: Željko Bodrožić (predsednik NUNS), Borka Rudić (generalna sekretarka Udruženja BH novinari), Hrvoje Zovko (predsednik Hrvatskog novinarskog društva), Branka Mihajlović, Jugoslav Ćosić, Velimir Ilić i Hrvoje Krešić.

Nagradu je podržao Media Diversity Institute United Kingdom.

Ivana Dragičević (1975) je novinarka televizije N1 Hrvatska, gde vodi dnevnu emisiju „Global na N1“, koja u saradnji sa CNN-om donosi ključne svetske teme dana. Autorka je i voditeljka mesečne emisije „Balkan u Evropi“ iz Evropskog parlamenta, piše kolumnu „Global Fokus“, a pokrenula i formate „N1 (DIS)info“, „Glasači 2024“ i „Budućnost Evrope“. Autorka je brojnih reportaža, dokumentarnih filmova i serija. Na N1 televiziju je došla sa Hrvatske radio-televizije, gde je bila reporterka spoljnopolitičke redakcije, a jedno vreme i stalna dopisnica iz Beograda.

Kroz svoju skoro tridecenijsku karijeru snimala je dokumentarne reportaže na Bliskom istoku, u Africi, Kini, s globalnih samita, bila je autorika pionirskog multimedijalnog projekta „Anima Hotel Evropa“ o migracijama, intervjuisala brojne svetske i regionalne državnike i značajne javne osobe.

Ivana Dragičević je bila stipendistkinja Instituta za društvene nauke u Beču i Rojtersove fondacije, a usavršavala se na Medijskoj akademiji ARD-a i ZDF-a, Akademiji za politički razvoj i Akademiji Ujedinjenih nacija.

Za svoje reportaže i emisije ponela je brojne nagrade i priznanja. Objavila je dve knjige publicistike – „Nejednaki“ (2018) i „Nesigurni“ (2023), a kao govornica učestvuje na brojnim globalnim međunarodnim forumima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare