Novinarka N1 Jelena Zorić među dobitnicima nagrade “Dejan Anastasijević”

Vesti 07. maj 202112:41 > 21:1128 komentara

Novinarka televizije N1 Jelena Zorić jedna je od dobitnica nagrade za istraživačko novinarstvo “Dejan Anastasijević”, koju dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Ona je nagrađena za emisiju „Optužnica – Jovanjica“, koja je emitovana na N1.

“Ova nagrada je velika čast, posebno zato što nosi ime našeg kolege Dejana Anastasijevića, a njegove tekstove godinama iznova čitam, pošto se novinarstvo zauvek uči, kao sto čitam i tekstove Jovana Dulovića i nenadmašne Dade Vujasinović”, izjavila je Jelena Zorić.

Pročitajte još:

Ona je zahvalila članovima žirija, kolegama sa TV i internet portala N1 i „čitavom timu koji vodi moj uvaženi direktor Jugoslav Ćosić“.

„Ovu nagradu doživljavam i kao veliko priznanje za sve hrabre policajce, tužioce i sudije, koji se bore protiv organizovanog kriminala, trgovine narkoticima, ali i napada na novinare, i to uprkos svim pritiscima koje trpe. Oni su čuvari institucija u Srbiji“, rekla je Zorić i dodala: „Afere prave političari i vlast i opozicija i afere su obično loše po slučaj, jer u aferama imate dosta spekulacija, a slučajevi se grade na činjenicama. I onda, ako novinar uspe da se obuzda i sve te spekulacije ostavi po strani i da barata samo proverenim informacijama, mislim da tada može da se uradi dobar posao, i da tada novinari i institucije mogu da budu dobri partneri u rešavanju slučaja“.

Nagradu u kategoriji onlajn medija dobila je novinarka BIRN-a Natalija Jovanović za tekst „Korona: Broj umrlih i zaraženih višestruko veći od zvanično saopštenog“. „Mi nikada ne stavljamo tačku zato što sve te teme nikada ne dobijaju epilog i to jeste neka vrsta kamena spoticanja za nas, ali to ne sme da nas obeshrabri da nastavimo dalje“, istakla je ona.

Nagradu u kategoriji štampanih medija dobila je Sandra Petrušić za tekst „Na potezu je republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac: Falsifikovanje podataka bitnih po javno zdravlje“, objavljen u nedeljniku NIN. „Nisam ovo radila da bih se ubeležila kao veliki novinar u istoriju novinarstva, već da bih u ovoj pandemiji učinila nešto, da bih podacima do kojih sam došla apelovala ako ne na vlast, onda barem na Krizni štab i lekare koji su bili svesni da se epidemija vodi na pogrešan način. Nažalost, nisam doprla do njih“, kaže ona.

Specijalne plakete dodeljene su redakciji KRIK i novinarki Anđeli Milivojević.

Oko dana slobode medija, NUNS već 16 godina dodeljuje nagradu za istraživačko novinarstvo, koja od prošle godine nosi ime Dejana Anastasijevića. I tih 16 godina nagradu prati sumorno vreme: napadi, pritisci, pretnje, uvrede za novinare. Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić kaže – kao da se iznova borimo za nešto za šta smo bili sigurni da smo se izborili.

Navodi da ovogodišnji nominovani prilozi odslikavaju “naše u velikoj meri dezorijentisano društvo i poprilično razvaljenu državu”.

“Poslednjih godina se borimo za slobode i prava koja smo već bili izborili nakon demokratskih promena 2000. godine”, rekao je on.

Međutim, kako je rekao, koleginice i kolege koji su nadahnutli slobodom i istinom uradili su velike stvari u protekloj godini. Oni su razlog da ne odustajemo u borbi za naše slobode i da verujemo da u ovoj zemlji i dalje može biti bolje, poručio je on.

„Razgovaramo i pregovaramo o slobodi izražavanja i slobodi medija kao da se te slobode ne podrazumevaju, razgovaramo i pregovaramo o našoj bezbednosti, radnim pravima, pravu da se odupremo cenzuri, o svemu što ne bi trebalo da bude sporno u državi koja želi da bude deo zajednice demokratskih i slobodnih zemalja“, naveo je Bodrožić.

Nagrada Dejan Anastasijević dodeljuje se uz podršku američke ambasade. Ambasador Godfri poručio da, kada je reč o nezavisnom novinarstvu u Srbiji, nema mnogo razloga za slavlje.

„Posao istraživačkog novinarastva je usamljenički i težak u Srbiji i prečesto i opasan. Istraživačko novinarstvo nije državni neprijatelj. Razumem frustraciju što nema napretka u demokratskom procesu i vladavini prava. Verujem da je Srbija sada na prekretnici i vaš glas je veoma važan“, poručio je Godfri.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država čestitao je dobitnicima.

“Demokratija cveta na idejama i inovacijama, a vene kada se kritička mišljenja guše ili ignorišu”, rekao je on.

 

Komentari

Vaš komentar