Novinarka N1 Maja Nikolić dobila nagradu NUNS za istraživačko novinarstvo

Vesti 23. maj 202316:46 24 komentara
N1

Novinarka N1 Maja Nikolić dobitnica je godišnje nagrade za istraživačno novinarstvo "Dejan Anastasijević", koju dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

„Velika je čast dobiti nagradu koja nosi ime Dejana Anastasijevića. To je i velika obaveza, ne samo za mene nego i sve kolege sa N1“, rekla je Nikolić prilikom primanja nagrade.

Ona je posvetila nagradu nedavnom preminulom uredniku N1 Peđi Obradoviću.

Nikolić je nagradu dobila u kategoriji elektronskih medija, za dokumentarni film „Poslednja počast“, u okviru dokumentarnog serijala „Ispod površine“.

„Poslednja počast“ bavi se pogibijom starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića tokom probe vojne vežbe “Munjeviti udar”, 24. juna 2021. na Pešteru. Tvrdnjom da mu je tokom vežbe „iznenada pozlilo“, Ministarstvo odbrane navelo je javnost da pomisli da je reč o prirodnoj smrti vojnika, ali obdukcioni nalaz do kog je N1 došao pokazuje da je smrt vodnika Stojkovića nasilna i da se ugušio udisanjem toksičnih gasova.

Nagrađeni film možete pogledati ovde:

Na svečanosti u sali Fakulteta dramskih umetnosti predsednik Udruženja nezavisnih novinara Srbije Željko Bodrožić rekao je da svi nezavisni novinari pokazuju da je prava novinarska scena i dalje živa i u ovim teškim vremenima.

„Istraživački novinari posebno su obeležili prethodnu deceniju, jer su uprkos pretnjama, pritiscima, prisluškivanju, provalama u stanove, sistemskoj kriminalizaciji, dehumanizacjii i drugim nevoljama iznderili sijaset priloga i tekstova koji razotkrivaju kriminial i korupciju”, rekao je Bodrožić.

Naveo je da su oni koji se bave koruptivnim radnjama i kriminalom na visokom nivou posebno targetirani i ugroženi.

„Njima se svakodnevno lepe etikete stranih plaćenika i izdajnika Srbije, a mi smo samo građani Srbije koji se bave časnim novinarskim poslom i motiv nam je da radimo u javnom interesu”, poručio je Bodrožić.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil čestitao je svim nominovanima i dobitnicima, ističući da je važno da se traga za istinom.

„Ovo je teška profesija, posebno u ovim vremenima, sloboda štampe i medija značajna je ne samo za demokratiju u ovoj zemlji, već i za njenu budućnost”, rekao je Hil.

Nagradu u kategoriji štampanih medija dobili su Nemanja Rujević, Ingrid Gerkama, Natali Bertrams i Tristen Tejlor za tekst „Papagaji vredni kao kokain“ o krijumčarenju egzotičnih ptica, koji je objavio beogradski nedeljnik Vreme.

N1

U kategoriji onlajn medija nagradu je dobio novinar BIRN-a Radmilo Marković za istraživanje „Beograd – raj za divlju gradnju i sumnjiva ozakonjenja: BIRN našao skoro pola miliona spornih kvadrata„.

N1

Godišnju Nagradu za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“ 18. godinu za redom dodelilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije, uz podršku Ambasade SAD.

Nagrade se svake godine dodeljuju za istraživačke novinarske radove u tri kategorije: elektronski mediji (TV i radio), onlajn mediji i štampani mediji, i to za teme koje su od izuzetne važnosti za građane teritorije na kojoj se medij distribuira, emituje ili koristi, otkrivaju i dokazuju nepoznate činjenice do kojih su novinari došli sopstvenim radom. Ove godine na konkurs je prijavljeno 45 novinarskih radova.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare