Novinarke protiv nasilja prema ženama: Izjava Jovanovića višestruko seksistička

Vesti 10. dec 202209:46 > 10:12 16 komentara
novinari mediji mikrofoni
Shutterstock/ilustracija

Grupa "Novinarke protiv nasilja prema ženama" oštro je osudila, kako su navele, višestruko seksističku izjavu poslanika u Skupštini Srbije i lidera DSS Miloša Jovanovića.

„Jovanović je, okružen petoricom muškaraca i jednom ženom, odgovarajući na pitanje novinarke da li zna kolike bi ekonomske posledice bile ukidanja saradnje sa EU, odgovorio salvom seksističkih komentara, vređajući tako pripadnice ugroženih kategorija društva, kao i novinarku“, saopštila je grupa.

POVEZANE VESTI

Kako su navele, okarakterisati bilo koji problem celog društva tako da se prema njemu treba postaviti „muški“ očigledan je seksizam i simptom vremena kada je ovakav javni govor bio prihvatljiv, ali, dodaju, to vreme je iza nas.

„Jovanović je približavanje Srbije Evropskoj uniji pokušao da uporedi sa prostitucijom, čime je ponizio žene u prostituciji koje su višestruko ranjiva društvena kategorija svuda u svetu, a u Srbiji naročito. Najproblematičnije je, međutim, njegovo obraćanje novinarki koja je pitala kakve bi bile ekonomske posledice raskida veza sa EU po Srbiju. Njeno pitanje uporedio je sa situacijom u kojoj bi on i njegove kolege pitale koliko košta da ona spava sa svima njima. Iako jeste dodao da bi to bilo uvredljivo, Grupa smatra da je poređenje i dalje neumesno i seksističko, jer nikad ne bi bilo izgovoreno novinaru, muškarcu, da se našao na mestu koleginice novinarke“, naglašavaju u saopštenju.

Grupa apeluje na kolege da pažnju u ovom slučaju preusmere na kritiku Jovanovića i da ne traže izjave od koleginice, jer, navode, svaka novinarka želi da je publika pamti po njenom radu, a ne po tome što je bila izložena otvorenom seksizmu pred kamerama.

Nacionalni konvent osuđuje neprimereni govor Jovanovića

I Nacionalni konvent o Evropskoj uniji najoštrije je osudio neprimereni govor narodnog poslanika Miloša Jovanovića koji, kako kažu, predstavlja uvredu ne samo novinarke Emine Kovačević kojoj je upućen, već svih žena u Srbiji.

„Mizogene i seksističke stilske figure u javnom prostoru postale su skoro svakodnevna pojava. Narodni poslanici, kao nosioci zakonodavne vlasti i građanskog suvereniteta u tom smislu moraju imati i jaču svest i veću odgovornost za prepoznavanje i uzdržavanje od neprimerenih formulacija“, saopštavaju iz Nacionalnog konventa.

Istovremeno, Nacionalni konvent o Evropskoj uniji poziva sve političke aktere „da se uzdrže od netačne i neutemeljene retorike o procesu evropskih integracija“.

„Podsećamo da je evropski put volja većine građana Srbije u kontinuitetu s obzirom da su se na njega pozivale sve stranke koje su pobeđivale na izborima zadnjih 20 godina. Tendenciozne i neodgovorne korelacije između potrebe za suštinskim reformama Srbije i dijaloga koji se vodi na relaciji Beograd-Priština predstavljaju sredstvo jeftine političke propagande i za rezultat imaju dalju društvenu polarizaciju“, zaključuje se u saopštenju.

Đilas: Izjava zaslužuje osudu svih

„Jedna od najskandaloznijih političkih izjava prema jednoj ženi, novinarki, izrečena je u Skupštini Srbije od Miloša Jovanovića. Iz najvažnije institucije u Srbiji se od strane predsednika političke stranke, i što je još tragičnije, profesora Pravnog fakulteta, šalje poruka prezira prema ženama. Zbog ovakvih reči upućenih novinarki N1 Emini Kovačević danas se svaka devojka, žena u Srbiji može osetiti poniženo i uvređeno“, izjavio je predsednik SSP Dragan Đilas, a saopštila stranka.

Kako je rekao, novinarke i novinari N1 i Nova S često su izloženi napadima od vlasti.

„Što dovodi do toga da je ugrožena i njihova bezbednost. Ovoga puta jedan od najstrašnijih napada dolazi od lidera opozicione stranke. Ali, ovo nije pitanje pozicije i opozicije, ovo je pitanje poštovanja žena kao naših majki, sestara, supruga, ćerki“, poručio je Đilas i izrazio nadu da će ova izjava Jovanovića „izazvati osudu svih civilizovanih ljudi u Srbiji“.

Redakcija N1 osuđuje neprimereno vulgarni nastup Miloša Jovanovića.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare