Udruženja osuđuju zabranu da N1 uđe u portu, ANEM poziva zvaničnike da se ograde

Vesti 04. jan 202114:46 > 18:19 22 komentara
novinari, mediji
N1

NUNS, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) osudili su zabranu ekipi televizije N1 da uđe u portu crkve u Srbobranu gde se održao parastos žrtvama Racije.

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije je osudila zabranu ekipi televizije N1 da izveštava sa obeležavanja 79. godišnjice Racije u Bačkoj, u Crkvi Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg u Srbobranu, a u prisustvu predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora i predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića.

Povezano:

ANEM je, ne sporeći pravo crkava i verskih zajednica na autonomiju, ukazao da takva autonomija ne može biti izgovor, niti opravdanje za diskriminaciju pojedinih medija, niti, pak, sme stajati na putu ostvarivanju prava na slobodu izražavanja, te u krajnjoj liniji i prava svakog da istinito, potpuno i blagovremeno bude informisan o pitanjima od javnog značaja.

ANEM je posebno pozvao Skupštinu Vojvodine i Pokrajinsku vladu, čiji su predstavnici prisustvovali skupu na kome je ekipa televizije N1 diskriminisana, da se od diskriminacije ograde i da obezbede da se na skupovima kojima prisustvuju, mediji više nikada ne diskriminišu, navedeno je u saopštenju koje je potpisao Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija.

NUNS osudio reakciju eparhije, kao i (ne)reagovanje Mirovića i Pastora

NUNS najoštrije osuđuje postupak Srpske pravoslavne crkve, eparhije Bačke, koji nisu dozvolili ekipi N1 da izveštava sa obeležavanja 79. godišnjice Racije u Bačkoj, u Crkvi Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg u Srbobranu.

NUNS osuđuje i postupak predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora i predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića koji su, iako im je bilo ukazano da ekipi N1 nije omogućen pristup, ignorisali ceo slučaj.

NUNS smatra da niko u Srbiji, pa ni SPC kao deo društva, nemaju pravo da na ovaj način vrše diskriminaciju pojedinih medija i sprečavaju slobodu informisanja.

„Zahtevamo od vrha Srpske pravoslavne crkve da hitno obrazloži ovaj postupak i da osudi diskriminaciju kojoj su izloženi novinari N1, jer je ovakvim ponašanjem direktno prekršen Zakon o javnom informisanju i medijima, član 4 stav 2 – Zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog
informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu“, navodi se u saopštenju NUNS.

NDNV: Nedopustiva zabrana

Nedopustivo je da novinarki N1 Nataši Kovačev predstavnici SPC onemoguće praćenje obeležavanja 79. godišnjice Racije u Bačkoj, kada su 1942. godine mađarski fašisti ubili više hiljada ljudi – Srba, Jevreja i Roma, navodi se u saopštenju ovog novinarskog udruženja.

Posebno je, dodaju iz NDNV, zabrinjavajuće da je reč o događaju od javnog interesa na koji su pozivi stigli i od predstavnika Autonomne pokrajine Vojvodine, a pojedini predstavnici SPC sami odlučuju o tome ko ima pristup tim događajima.

Ono što se desilo u Srbobranu je direktno ometanje novinarskog rada i krše svih standarda autonomije profesije, ističu iz NDNV i podsećaju da je Srbija, prema Ustavu, svetovna država i da je obaveza svih građana i građanki, pa tako i predstavnika svih religijskih organizacija, da to poštuju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare