Novosađanin pretučen na Evroprajdu: Žrtvovani smo u političkoj igranci

Vesti 22. sep 202210:52 4 komentara
REUTERS/Zorana Jevtic

Mladi evropski ambasador i učesnik Evroprajda 2022, Novosađanin Velimir Milošev, izjavio je da je pretučen na ulicama Beograda kada se vraćao sa koncerta organizovanog nakon kratke šetnje 17. septembra i ocenio da su učesnici te manifestacije "žrtvovani u političkoj igranci".

Pročitajte još:

Milošev je za vojvođanski protal Autonomija ispričao da je najveća pretnja za učesnike Prajda bio povratak kući nakon samog događaja, u šta se i lično uverio, kada je sa prijateljima napustio koncert na Tašmajdanu.

„Policije je bilo svuda, međutim, bio je već mrak i mi smo sačekali prijateljicu ispred jedne zgrade kako ne bi išla sama. Bili smo nadomak policije tridesetak metara. Obezbeđivali su čitavu ulicu. Mislili smo da smo na bezbednom. Međutim, opkolila nas je grupa mladića, između 10 i 15 njih, koji po mojoj proceni nisu bili stariji od 18 godina. Opkolili su nas sa obe strane, uzvikivali razne pogrdne reči, pretili su nasiljem i mi smo shvatili da moramo da bežimo. Kako smo počeli da trčimo ja sam samo osetio udarac u vilicu, pao i povredio kolena. Ustao sam i počeo da šepam. Pobegli smo do policije. Ti mladići nas nisu dalje pratili“, kazao je Milošev.

Dodao je da su nakon toga slučaj prijavili policajcima koji su se nalazili u blizini, ali je njhova reakcija bila „hladna i apsurdna“.

„Saopštili su nam samo da za prijavu prvo treba da odemo kod lekara kako bismo dobili dokaz da je bilo fizičkog nasilja, odnosno da me je neko udario, što je apsurdno, jer se sve dešavalo tu na ulici“, kazao je Milošev.

Naveo je da je, kada se desio taj incident, on bio sa prijateljima iz evropskih zemalja koji su „došli da iskažu solidarnost, a doživeli traume koje će nositi sa sobom“.

Na pitanje da prokomentariše izjave zvaničnika da se „šetnja nije desila“, Milošev je rekao da se šetnja desila, ali da je priča koja se digla oko Prajda „politizovana igranka gde su izigrana prava LGBT osoba“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare