Novosadska TV: Na Šodrošu napadnuta glavna urednica Emilija Marić

Vesti 18. okt 202213:10 > 16:12 6 komentara
Emilija Marić
Screenshot (YouTube/Pink TV)

Jedna aktivistkinja napala je Emiliju Marić, glavnu urednicu Novosadske televizije, medija bliskog aktuelnoj vlasti, javlja 021.rs.

Povezane vesti

Kako su naveli iz Novosadske, Marić je napadnuta, udarena u glavu i izbijen joj telefon iz ruke.

Novosadska televizija, koj je u vlasništvu firme „Srbija danas“ bliske SNS-u, aktiviste na Šodrošu naziva „huliganima koji se lažno predstavljaju kao ekolozi“, prenosi 021.rs.

„Napad na novinara, a posebno na ženu, u ovoj državi ne sme biti dozvoljen nikome, u tome je saglasna celokupna srpska javnost, pa ovaj čin agresije mora biti osuđen od svih, ne samo od strane strukovnih udruženja, nego i od svih onih koji se iskreno bore protiv nasilja, a posebno protiv nasilja nad ženama“, navode u Novosadskoj.

Marić je u izjavi za prorežimski tabloid NS uživo navela da joj aktivisti nisu dozvolili da obavlja svoj posao, a „jedna od njih je došla i izbila joj telefon iz ruke koji ju je udario u glavu“.

„Oni mene ometaju u obavljanju svog posla, mi smo gradska televizija koja ide na sve događaje i snima, a ovo je javna površina“, navela je Marićeva koja se.

Iz Novosadske televizije su pozvali nadležne da „adekvatno reaguju na nasilje nad licima koja obavljaju službenu dužnost i pozivaju kolege novinare, kao i strukovna novinarska udruženja da najoštrije osude fizički napad na Emiliju Marić i na taj način stanu u odbranu novinarske profesije“.

UNS: Pronaći i kazniti napadača na urednicu Novosadske televizije

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je fizički napad i pretnje urednici Novosadske televizije Emiliji Marić koji se dogodio na protestu protiv izgradnje mosta preko Dunava u Novom Sadu i zatražili od policije da identifikuje osobu koja joj je izbila telefon i upućivala uvrede.

Marić je za UNS rekla da je zajedno sa snimateljem Lazarom Bogdanovićem jutros otišla da snimi početak radova na izgradnji tog mosta, da je ona snimala telefonom, a da su ih neki od aktivista prepoznali i da su tada krenuli sa vređanjem.  „Potom mi je jedna od njih prišla, udarila me i izbila telefon koji me je udario u glavu“, kazala je ona.

UNS je u saopštenju naveo da postoji snimak napada, zbog čega su pozvali policiju i tužilaštvo da identifikuju i podnesu prijavu protiv napadača na novinarku i dodali da će oni taj napad prijaviti Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara.

Ministarstvo: Fizički napadi na novinare su nedopustivi

Ministarstvo kulture i informisanja najoštrije osuđuje fizički napad na novinarku i glavnu i odgovornu urednicu Novosadske TV Emiliju Marić u Novom Sadu prilikom snimanja priloga.

Ministarstvo ističe da su fizički napadi na novinare, kao najbrutalniji vid ugrožavanja prava na slobodu medija, apsolutno nedopustivi i poziva nadležne organe da preduzmu sve zakonske mere i sankcionišu počinioca ovog napada.

Ministarstvo podseća da niko nema prava da ugrožava bezbednost medijskih radnika i da ih sprečava da obavljaju novinarski posao upotrebom bilo kakvog oblika nasilja.

Komentari (6)

Vidi sve komentare