Nuklearna inženjerka dobila otkaz jer je na Tviteru kritikovala vlast i Vučića

Vesti 09. jun 202313:04 196 komentara
Shutterstock

Nuklearna inženjerka koja je pod nadimkom Mila Sila na društvenoj mreži Tviter kritikovala i komentarisala postupke vladajućih političara, dobila je zbog toga otkaz u Direktoratu za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost gde je radila godinama, piše "Vreme".

Nuklearna inženjerka, školovala se u zemlji i usavršavala u inostranstvu, i radila duže od dve decenije u struci.

Međutim, vlast je rešila da i takve odbaci i progoni, ukoliko se usude da kritikuju vladajuću partiju – Srpsku naprednu stranku, piše „Vreme“.

Pod nadimkom Mila Sila na društvenoj mreži Tviter kritikovala je i komentarisala postupke vladajućih političara. Nikada pod punim imenom i prezimenom. Nikada u radno vreme. Nikada nije spomenula gde radi i šta je po zanimanju. Nikada nije komentarisala instituciju u kojoj radi.

Kritikovala vlast jeste, ali pretila nije. Ipak, Miline tvitove su, bar kako piše u zvaničnoj dokumentaciji, oko dve godine pratili stručnjaci iz informatičke službe Direktorata.

Nezvanično, Miline kritike na račun vlasti bile su izgleda preokupacija i nekih drugih službi. I baš tako joj je rekao i direktor Direktorata, u ponedeljak, kada joj je dao otkaz: „Tako zahtevaju službe!“

U rešenju o otkazu, u koje su novinari portala „Vremena“ imali uvid, navode se citati dva tvita zbog kojih je nuklearna inženjerka postala nepodobna za rad u državnoj ustanovi. Oba tvita napisana su 3. juna i objavljena na profilu Mila Sila.

U rešenju piše: „… preko Tvitter naloga polemiše direktno sa Premijerkom [sic] Vlade Republike Srbije Anom Brnabić obraćajući joj se rečima: ‘Providni ste ko izlog, neprijatno mi je od vaše gluposti’“; „istog dana na portalu dnevnog lista ‘Danas’ obraća se Predsedniku Države [sic] rečima: ‘Opet nekrofilija i neprimerene reči’“.

Rešenje o otkazu potpisao je direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Slađan Velinov.

„Vreme“ podseća i da je predsednica odbora Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost je Maja Gojković, ujedno i ministarka kulture, a član istog odbora je i Sandra Božić iz SNS, koja je i potpredsednica Skupštine Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare