NUNS i UNS osudili napad na reportera N1 u Nišu

Vesti 21. feb 202215:25 > 15:50 2 komentara

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je napad na reportera N1 u Nišu Milana Stojanovića. Generalna sekretarka NUNS-a Tamara Filipović Stevanović za N1 kaže da su napadi na novinare, nažalost, postali normalizovani zato što se ne šalje jasna poruka da je to zakonom kažnjivo i da to ne sme da se radi. UNS je takođe osudio napad na Stojanovića i pozvao tužilaštvo da pokrene postupak protiv vinovnika ovog incidenta.

„Ja se nadam da će ovo biti izolovan slučaj. Tema kojom se vaš kolega bavio je ‘par ekselans’ od javnog značaja i on je trebalo da završi svoj posao mirno bez ikakvih problema i bez incidenata. Ali, kažem, šalje se poruka zbog nekažnjivosti da svako kome se ne sviđa način izveštavanja ili ne želi da bude snimljen iz nekog razloga, može da napadne novinara kako bi sprečio da ta informacija izađe u javnost“, ističe Filipović Stevanović.

Podsetimo, reportera N1 iz Niša napali su jutros oko 9.30h zaposleni JKP Naisus dok je snimao raskopavanje Njegoševe ulice gde je čitavog vikenda voda „izvirala“ iz kolovoza.

Policija je problem rešila tako što su oko pola sata obezbeđivali našu ekipu dok nije završila posao, kako bi sprečila dodatni napad.

UNS: Tužilaštvo da pokrene postupak

Udruženje novinara Srbije osudilo je zastrašivanje novinara televizije N1 Milana Stojanovića, na koga nasrnuli radnici Javnog komunalnog preduzeća „Naisus“, dok je pravio prilog o otklanjanju kvara na vodovodnoj mreži i zatražilo da tužilaštvo pokrene postupak protiv vinovnika ovog incidenta, saopštio je UNS.

Stojanović je za UNS izjavio da je sa udaljenosti od 50 metara snimao radnike koji nisu imali vidno obeležje firme za koju rade i da su sa te udaljenosti počeli su da viču na njega, a potom mu prišli i pokušali da ga oteraju.

On se predstavio kao novinar i rekao da je došao da napravi prilog, ali se oni na to nisu obazirali, opkolili su ga i nastavili da mu se unose u lice.

Tek tada je pored video kamion sa obeležjima JKP „Naisus“, pozvao je policiju koja je došla, legitimisala sve prisutne i obezbedila mu uslove da obavi novinarski zadatak.

Stojanović je za UNS rekao kako je neuobičajeno da ima problem pri pravljenju servisne informacije i da ovakav vid ponašanja radnika komunalnog preduzeća nije očekivao.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare