NUNS: Obeshrabrujuća odluka Dolovac, Cenzolovka – ugrožen predmet Jovanovića

Vesti 22. apr 202120:24 > 20:56 3 komentara
Milan Jovanović
N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je republičku javnu tužiteljku Zagorku Dolovac da preispita svoju odluku o oslobođenju vršenja dužnosti zamenika javnog tužioca Predraga Milovanovića u predmetu koji se vodi za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. Ona je Milovanovića, koji od početka prati taj slučaj, razrešila dužnosti pošto je prvostepena presuda napadnuta sa četiri žalbe odbrane na Apelacionom sudu, saopštio je NUNS.

Prvostepena presuda u tom slučaju doneta je pre dva meseca, i prema njoj bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović osuđen je na četiri godine i tri meseca zatvora zbog podstrekivanje na paljenje kuće novinara Žig info, na istu kaznu osuđen je i okrivljeni Aleksandar Marinković, koji je bio izvršilac i nalazi se u bekstvu, dok je drugooptuženi Vladimir Mihailović, koji je bio posrednik, dobio četiri godine.

Povezane vesti

Prema do sada poznatim informacijama, navodi NUNS, javna tužiteljka Dolovac je bez ikakvog obrazloženja donela odluku za oslobađanje vršenja dužnosti zamenika javnog tužioca Predraga Milovanovića, iako ne postoji obaveza da se oslobodi vršenja dužnosti zamenika tužioca već je Zakonom o Državnom veću tužilaca propisano da se može osloboditi vršenja funkcije zamenika javnog tužioca za vreme obavljanja funkcije u Državnom veću, na osnovu odluke Državnog veća.

Ipak, nakon dve godine mukotrpnog sudskog procesa u kojem su Milan Jovanović i njegova supruga Jela Deljanin proživeli sekundarnu viktmizaciju, te su morali, iz ročišta u ročište, da se suočavaju sa svojom najvećom životnom traumom, i da strpljivo čekaju pravdu, ovakva odluka republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac ne uliva nadu u budućnost daljeg procesa, ukazuje NUNS.

„Ovim putem takođe želimo i da podsetimo predstavnike vlasti i nadležne institucije na reči sudije Slavka Žugića, koji je doneo prvostepenu presudu, da je Milanu Jovanoviću te noći, 12. decembra 2018, oduzeto elementarno ljudsko pravo po Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, a to je pravo na dom. Upravo zbog svega toga, NUNS poziva još jednom na preispitivanje obeshrabrujuće odluke o oslobođenju vršenja dužnosti zamenika javnog tužioca“, navodi se u saopštenju.

Cenzolovka ukazuje da je Milovanović „ličnom odlukom“ Zagorke Dolovac, oslobođen dužnosti zamenika javnog tužioca da bi se posvetio samo obavljanju funkcije člana Državnog veća tužilaca (DVT), na koju je izabran krajem prošle godine.

Konstitutivna sednica Državnog veća tužilaca održana je 6. aprila ove godine, a već 9. aprila, Predrag Milovanović je dobio rešenje kojim mu se onemogućava da vodi predmet paljenja kuće novinara Milana Jovanovića i njegove supruge Jele Deljanin, navela je Cenzolovka.

Ukazala je da je Dolovac takođe predsednica DVT, a od šest novoizabranih članova tog tela, samo dvoje je razrešeno funkcije zamenika tužioca, dok će četvoro njenom diskrecionom odlukom nastaviti da se bavi svojim dosadašnjim poslom i pored angažmana u DVT.

„Javna tužiteljka Dolovac se bez ikakvog obrazloženja oglušila i ignorisala zahteve Predraga Milovanovića da nastavi da radi značajan medijski predmet“, navodi Cenzolovka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare