NUNS: Ozbiljne pretnje Jeleni Zorić, UNS – da reaguje i komora

Vesti 31. dec 202010:24 > 13:32 1 komentar
jelena zorić
Nebojša Babić

Ozbiljne pretnje koje je advokat Svetislav Bojić uputio novinarki Televizije N1 Jeleni Zorić, zahtevaju brzu i efikasnu reakciju javnog tužilaštva, poručilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije, zahtevajući od državnih organa da ugroženoj novinarki obezbedi sigurnost. Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je danas da disciplinski organi Advokatske komore Beograda hitno reaguju na pretnje.

Udruženje u saopštenju podseća da je advokat Predraga Koluvije, prvooptuženog u slučaju „Jovanjica“, prišao 28. decembra nakon ročišta Jeleni Zorić dok je bila na reporterskom zadatku, i preneo reči svog klijenta da ga ona „uništava i rastura izveštavanjem“ i poručio da nije dobro prošao „ko god se o Peđu ogrešio“, a sutradan joj je rekao: „Zamalo da Peđi danas bude ukinut pritvor, a Peđa te je puno, puno pozdravio.“

POVEZANE VESTI

Uz ocenu da te poruke „liče na one iz filmova o mafijaškim klanovima“, i da su „više su nego jasna pretnja“, Nezavisno udruženje novinara Srbije zahteva od državnih organa da ugroženoj novinarki osigura bezbednost.

„Pridružujemo se zahtevu televizije N1 koja će advokatskim komorama, čiji je advokat Bojić član, uputiti pitanje da li su njegovi nedavni postupci u skladu sa etičkim standardima te profesije i tražiti da mu se advokatska licenca privremeno suspenduje do konačne odluke nadležnih organa advokatskih komora“, ističe NUNS.

Uz punu podršku Jeleni Zorić i redakciji N1, NUNS izražava uverenje da će ona i dalje o slučaju „Jovanjica“ i drugim temama izveštavati hrabro i profesionalno.

„O ovom slučaju izvestićemo međunarodne asocijacije novinara i učinićemo sve da slučaj ostane prisutan u javnosti dok ne dobije sudski epilog“, poručuje NNS povodom pretnji novinarki N1 Jeleni Zorić.

UNS: Advokatska komora hitno da reaguje

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je danas da disciplinski organi Advokatske komore Beograda hitno reaguju na pretnje koje je advokat Svetislav Bojić u ponedeljak i utorak uputio novinarki televizije N1 Jeleni Zorić.

„UNS očekuje da se Advokatska komora ogradi od ovih pretnji i da ispita da li Svetislav Bojić zaslužuje da i dalje ima licencu za obavljanje advokatskog posla“, navodi se u saopštenju tog novinarskog udruženja.

UNS je pozdravio reakciju policije i tužilaštva na prijavu koju im je Jelena Zorić uputila i veruje da je to rezultat uspostavljanja nove radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara pri Vladi Srbije.

Inicijativa žena: Bojiću onemogući rad na slučaju „Jovanjica“

Inicijativa žena Srbije zatražila je danas da se, po hitnom postupku i u skladu sa zakonom, advokatu Predraga Koluvije Svetislavu Bojiću, koji je pretio novinarki Jeleni Zorić, onemogući rad na slučaju „Jovanjica“, a od nadležnih institucija da mu oduzmu licencu za rad u advokaturi.

„Sloboda medija se brani oštrim sankcionisanjem bilo koga ko se usudi da preti, ili na bilo koji drugi način onemogući rad novinara na zadatku. Inicijativa žena Srbije pruža punu podršku Jeleni Zorić i svim novinarima, koji svoj posao obavljaju profesionalno i ne dozvoljavaju da zaboravimo da postoji objektivno izveštavanje“, navodi se u saopštenju Inicijative.

Jelana Zorić ne sme i neće ostati sama u borbi za istinu, poručila je Inicijativa žena Srbije, zahtevajući da sledeće ročište u predmetu „Jovanjica“ bude otvoreno za javnost.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare