NUNS: Policija od jutros zastrašuje novinare po Srbiji

Vesti 04. dec 202112:35 2 komentara
N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je da izražava bojazan za bezbednost novinara zbog sprovođenja pritiska i zastrašivanja od pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, budući da su već tokom ranih jutarnjih časova i prepodneva išli po domovima i redakcijama novinara i govorili da ne bi trebalo da izveštavaju sa protesta koji se dešavaju širom Srbije. U pojedinim slučajevima novinare su označavali i kao organizatore protesta koji su zakazani širom Srbije, ističe NUNS.

Nakon što je prošle subote novinarku Vranje News-a Milenu Dimić, MUP pozvao na informativni razgovor pa je potom popustili kući uz izvinjenje i sa obrazloženjem da je u policiju pozvana greškom (postoji službena beleška o tome), pripadnici vranjske policije pojavili su se ponovo rano jutros na vratima privatnog stana Dejana Dimića i Milene Dimić, urednika i novinarke redakcije Vranje News. Novinarki su potom preneli upozorenje da se nikako ne pojavljuje na ekološkom protestu koji je za subotu u 13.45 zakazan u Vranju i da ukoliko ne posluša savet može dobiti krivičnu prijavu, navodi se u saopštenju.

Povezano:

Takođe, policijska patrola iz Jagodine došla je jutros u prostorije portala „Central Media“ i upozorila urednika Gorana Jevremovića da danas ne ide na blokadu puteva.

NUNS podseća da je juče u ime NUNS –a i NDNV –a upućen apel policiji da uradi sve što je u svojoj moći da zaštiti novinare, poštuje pravo građana da budu informisani, i da novinarima i novinarkama omogući nesmetan rad. Uloga novinara i novinarki u svakom društvu je da izveštavaju o događajima koji su od javnog značaja, a ovo često znači i događaje koji su visoko rizični. Gore navedenim incidentima policija ili barem jedan njen deo je pokazao da ne razume ulogu novinarske profesije.

Ovim potezima se samo pravi sve veći jaz nepoverenja u zaštitnike javnog reda i mira što nikome nije u interesu i zato još jednom apelujemo na pripadnike MUP – a da novinarima i drugim medijskim profesionalcima obezbede nesmetane uslove za rad, a na terenu ih dodatno zaštite, dodaje se.

Takođe, NUNS od policije zahteva da ispita navedene incidente koji su načinjeni od strane pripadnika te institucije i o rezultatima izvesti javnost i novinarska i medijska udruženja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare