NUNS: Sankcionisati sve napadače na novinare tokom Evroprajda

Vesti 18. sep 202211:44 0 komentara
N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozdravilo je odluku Višeg javnog tužilaštva da će preduzeti sve mere da se otkriju i procesuiraju sva lica koja su se tokom Evroprajda nasilno ponašala i verbalno i fizički napale novinare koji su izveštavali, istakavši da očekuje da budu sankcionisani svi napadači na novinare.

Udruženje je postavlilo i pitanje zašto su baš pojedini policajci ometali novinara u radu, iako je Više javno tužilaštvo, par sati uoči okupljanja, dalo nalog policiji i osnovnim javnim tužilaštvima da odrede zadržavanje do 48 sati svima koji izvrše napad na novinare dok izveštavaju sa manifestacija u Beogradu.

Povezane vesti

Uprkos tome, NUNS je zahvalio ostalim policajcima, što su u teškim okolnostima brzo reagovali, često i sami bili izloženi gnevu protestanata i uglavnom omogućili da novinari obavljaju svoj posao.

U saopštenju, NUNS je podsetio da je raščinjeni monah Antonije pogodio flašom u stomak snimatelja N1, da su pripadnici Policijske brigade Beograda, bez ikakvog obrazloženja, zaustavili i maltretirali novinara FoNeta Davora Lukača, iako im se uredno predstavio, samo zato što je na javnom mestu, ispred zgrade u kojoj je kabinet predsednika Srbije Aleksandra Vučića, posmatrao kako privode i pretresaju maloletnike.

Novinarske ekipe N1 i Tanjuga napadnute su kod Hrama Svetog Save prilikom snimanja okupljanja. Ekipi N1 je prećeno, a novinaru Petru Gajiću je i oduzet mobilni telefon, koji mu je potom vraćen. Nakon što je pozvao policijsku stanicu, pojavili su se policajci u civilu. Ekipi Tanjuga verbalno je pretila grupa momaka sa kapuljačama, zahtevajući da prekinu da snimaju, a policija tada nije reagovala.

Prilikom sukoba sa policijom demonstranti su bacali i flašu na novinarku portala Nova.rs, koja je, na sreću, ostala nepovređena.

Predsednica Evropske federacije novinara Maja Sever izjavila je za sajt NUNS da je jučerašnja Parada ponosa još jednom pokazala da su novinari danas postali mete.

„Jučerašnji događaj još jednom je pokazao da je potrebno izgraditi snažan mehanizam zaštite novinara, koji će biti obavezujući i za nadležne institucije, poput policije i tužiteljstva, ali i za poslodavce, koji novinarima moraju osigurati sigurnosu opremu, edukaciju i podršku unutar medijske kuće“, istakla je Sever.

Udruženje je ukazalo da je uoči subotnjih okupljanja prosledilo dopis Ministarstvu unutrašnjh poslova i Direkciji policije, u kome se pozivaju da „obrate pažnju, pruže podršku i, ukoliko to bude neophodno, zaštite novinare koji će u subotu izveštavati“.

U dopisu, NUNS je naveo da se novinarima, u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije, omogući pravo na kretanje, snimanje i rad, uprkos zabrani okupljanja građana, a u cilju pravovremenog i istinitog informisanja svih građana o događajima u Beogradu.

Sindikati Sloga osudili napade na novinare i ometanje njihovog rada

Udruženi sidikati „Sloga“ osudili su ponašanje pripadnika policije i napade na novinare koji su izveštavali o događajima povodom Evroprajd šetnje i zatražili sankcionisanje odgovornih iz Policijske brigade i Uprave za grad Beograd koja je, kako dodaju, bila u obavezi da svim građanima, a posebno novinarima na zadatku obezbedi neometan i bezbedan rad.

U saopštenju, Sloga je osudila policajce koji su zaustavili i maltretirali novinara agencije FoNet Davora Lukača dok je izveštavao o dogadjajima povodom Evroprajd šetnje, iako im se on predstavio i ukazao da radi svoj novinarski posao, kao i napad na snimatelja N1 i sve druge novinare koji su pratili značajne događaje u subotu u Beogradu.

Sindikati Sloga dodali su da je sinoć zabeležen niz incidenata u kojima je više desetina ljudi povređeno i uhapšeno, a jedan pripadnik policije teško povređen tokom intervencije na Autokomandi, iako premijerka u tehničkom mandatu tvrdi da je država uspela da obezbedi poštovanje zakona i sprovođenje Ustava.

„To pokazuje da se ova vlast i koalicija oko nje opasno poigrava sa svojim građanima, zapaljivim, spinovanim i potpuno nelogičnim izjavama, poput izjave ministra policije Aleksandra Vulina, koji je uprkos zabrani održavanja svih skupova tvrdio da MUP ‘nije dozvolio Evroprajd šetnju, već sprovođenje do koncerta’, što je potpuni amaterizam i neprofesionalizam za nekoga ko se nalazi na čelu policije“, dodali su iz Sindikata Sloga.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!