NUNS: Strahujemo za bezbednost novinara Milana Jovanovića

Vesti 30. mar 202113:37 3 komentara
Milan Jovanović
N1

NUNS izražava zabrinutost za sigurnost novinara portala Žig Info Milana Jovanovića, koji je, kako navode, u ponedeljak bio sprečen da obavlja svoj posao. Naime, kako je saopšteno iz NUNS-a, on je izašao na teren da napravi priču o navodnom nelegalnom priključku gradske vode Živadina Mitrića na njivi u Vrčinu. Dok je fotografisao, iz kola je izašao dotični Mitrić sa suprugom, te je zatvorio kapiju i onemogućio mu da izađe, zatim su ga fotografisali i otišli.

Milan Jovanović i njegova supruga Jela su 2019. izgubili svoj dom u plamenu. Bivši gradonačelnik Grocke Dragoljub Simonović, nekadašnji direktor Železnica Srbije i istaknuti član Srpske napredne stranke, provostepeno osuđen je za taj zločin na četiri godine i tri meseca zatvora za podstrekivanje na paljenje kuće novinara, podseća NUNS.

Pored njega, Vladimir Mihailović je za isto krivično delo takođe prvostepeno osuđen na četiri godine zatvora, a Aleksandar Marinković, koji je, zapravo, bacio “Molotovljev koktel” u garažu, prvostepeno je osuđen na četiri godine i tri meseca kao neposredni izvršilac.

Marinković je i dalje u bekstvu, dok Igor Novaković, koji je takođe učestvovao u lancu podstrekivanja na napad i koji je angažovao Marinkovića, nije osuđen, jer je predmet protiv njega izdvojen.

Iako su odgovorni mahom osuđeni, Milan Jovanović je, ipak, ostao da živi i radi svoj posao časno i pošteno na istom mestu kao i ranije, boreći se za istinu u veoma opasnom okruženju, navode iz NUNS-a.

Upravo zbog toga Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava i bojazan za egzistenciju Milana i Jele, „budući da se svojim profesionalnim radom, zbog kojeg je prošao kroz sam pakao, zamerio mnogima“.

Želimo samo da skrenemo pažnju predstavnicima vlasti i nadležnim institucijama da ne izbace Milana Jovanovića iz fokusa i da učine sve što je u njihovoj moći da se on kao novinar, ali građanin ove zemlje oseća sigurno i bezbedno, naglašavaju iz NUNS-a.

NUNS će, kako ističu, i ovaj slučaj registrovati u bazi napada i pritisaka na novinare, i obavestiti nadležne organe i institucije.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare