NUNS traži od vlasti da otkriju ko je pretio novinarki Gorici Nikolin

Vesti 01. feb 202317:25
N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je osudilo pretnje novinarki novosadskog Radija 021 Gorici Nikolin i pozvalo tužilaštvo da preduzme mere kako bi se otkrilo ko ih je uputio.

Pročitajte još:

Redakcija Radija 021 je saopštila da je na njen Instagram nalog s naloga „kjuo958“ upućen niz uvreda i pretnji Nikolin zbog njenog teksta o nelegalnom korišćenju ateljea na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Slučaj Nikolin pokazuje s čim se novinari u Srbiji svakodnevno suočavaju i da nedovoljno delovanje vlasti ohrabruje one koji prete i vredjaju, ukazao je NUNS i naveo da je broj zabeleženih slučajeva napada, pretnji i pritisaka na novinar u proteklih nekoliko godina trocifren.

Samo u prošloj godini NUNS je zabeležio 136 napada, pretnji i pritisaka na novinare, od čega u onlajn prostoru čak 51, piše seaopštenju.

NUNS je pozvao nadležne da se ozbiljnije bave tim pitanjem jer, kako su ukazali, zabrinjavaju ozbiljnost pretnji i to što procesuiranje i izrečene sankcije i dalje nemaju odvraćajući efekat.

Upravo zbog ovakvih slučajeva NUNS je, kako je podsetio, pokrenuo platformu za onlajn bezbednost novinara „Na prvoj liniji“ (prvalinija.nuns.rs) gde su sredstva koja pomažu redakcijama i novinarima u slučaju onlajn pretnji, a novinarima – žrtvama onlajn nasilja pruža se i pravna i psihološka podrška.

Komentari

Vaš komentar