NUNS i UNS osuđuju pretnje upućene Brankici Stanković i traže reakciju

Vesti 07. jun 202314:00 > 15:18 5 komentara
brankica stanković
N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije zatražilo je od Tužilaštva da pokrene istragu i procesuira "huligane" koji su na sinoćnoj utakmici Košarkaškog kluba "Partizan" vređali i pretili glavnoj i odgovornoj urednici televizije Insajder Brankici Stanković.

„Imajući u vidu da je zbog eksplicitnih pretnji koje su joj upućene pre 14 godina Brankica Stanković živela pod policijskim obezbeđenjem, smatramo da je Tužilaštvo trebalo da reaguje samo i da pokrene postupke protiv pripadnika huliganskih grupa koje otvoreno ugrožavaju bezbednost svakog ko ukaže na opasnost njihovog delovanja“, napisali su iz NUNS-a u saopštenju.

Apelovali su na čelnike sportskih klubova, koji insistiraju da se prekine utakmica kada se vređaju članovi njihovih porodica, da to učine i u slučaju Brankice Stanković i da se ti navijači udalje sa utakmice.

„Posle prošlogodišnjih skandaloznih povika sa tribina upućenih Brankici Stanković, na košarkaškoj utakmici Partizan -Budućnost koja se odigrala pred punom halom i bila prenošena na televiziji, niko od nadležnih nije odreagovao. Ove pretnje institucije ne smeju potceniti, posebno imajući u vidu da ubistva Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović još uvek nisu dobila konačni sudski epilog“, piše u saopštenju.

UNS osuđuje pretnje

Udruženje novinara Srbije (UNS) je osudilo preteće skandiranje glavnoj i odgovornoj urednici Insajdera Brankici Stanković na košarkaškoj utakmici Partizan – Cedevita Olimpija u dvorani Arena i zatražilo da odgovaraju navijači koji su joj u utorak, ali i prethodnih godina pretili i skandirali joj uvredljive poruke.

Navijači su uzvikivali iste uvredljive poruke kao pre 14 godina, kada je Brankica Stanković dobila policijsku zaštitu, navodi se u saopštenju UNS.

„Skandiranje u Areni isto kao pre 14 godina – samo sada još glasnije, ali fokus pogrešan. Nije B92 nego Insajder TV. Svako skandiranje huligana je jasna pretnja i očekujem da institucije reaguju. Što se tiče onih koji ‘ćute’ razumem ih – nije pametno zameriti se huliganima“, napisala je Stanković na Tviteru.

Udruženje podseća da su zastrašivanje i pretnje novinarima neprihvatljivi i da vinovnici ovakvih verbalnih napada moraju da snose odgovornost.

Iz UNS su istakli da takvo ponašanje dela publike mora da naiđe na osudu klubova i organizatora takmičenja

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare