NVO: Direktorku OŠ iz Sečnja proganjaju jer poštuje Ustav i sekularizam

Vesti 27. jan 202312:57 56 komentara
Shutterstock/DusanZebeljan

Vojvođanske nevladine organizacije su pozvale građane Sečnja i Vojvodine, civilni sektor i opozicione stranke da uzmu u zaštitu i pruže podršku direktorki Osnovne škole "Aleksa Šantić" iz Sečnja Oliveri Marjanović.

Vojvođanske NVO su u saopštenju navele da je direktorka „izložena neljudskom progonu iza kojeg stoje kleronacionalistički režim Aleksandra Vučića, njegovi mediji i Srpska pravoslavna crkva“.

Povezane vesti

„Njen je ‘greh’ samo u tome što je poštovala Ustavom i zakonima garantovan sekularizam države, kao i civilizacijske norme, odnosno što je obelodanila da u obrazovnoj ustanovi kojom upravlja neće biti sprovođen verski obred na dan tzv. školske slave Sveti Sava. Nakon toga je usledio medijski progon, ona je proglašena za neprijatelja društva, izdajnicu, traži se njena smena, na nju nasrću lokalni silnici i nasilnici, dobija pretnje i uvrede, a najavljeni su i protesti desnih ekstremista ispred škole“, ističe se u saopštenju nevladinih organizacija.

Poručuju da ako ne uspemo da zaštitimo Oliveru Marjanović, onda „nećemo uspeti ni da zaustavimo ovu zemlju da ide stranputicom koja je vodi u srednjovekovlje“.

„Da u potpunosti postane verski zatucana država-mafija, u kojoj neće biti mesta ni za koga ko nije pognuti sluga državnih i crkvenih vlasti. Svi drugi će biti progonjeni, i oni koji su druge nacionalnosti, druge vere, drugačijih političkih, kulturnih i civilizacijskih nazora, a pogotovo oni koji skupe hrabrosti da se javno suprostave uspostavljenim društvenim okovima, kao i morbidnim ludostima i kriminalu ‘simfonije’ vlasti, crkve, ekstremista i represivnog aparata“, zaključeno je u saopštenju koje potpisuju VKK Vasa Stajić, Savez antifašista Vojvodine, Vojvođanska politikološka asocijacija, Zelena mreža Vojvodine, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Građanska akcija Pančevo i Centar za održive zajednice.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare