NVO i advokati: Prekršajne prijave zbog blokada – zastrašivanje i pritisak

Vesti 01. feb 202213:46 3 komentara

Nevladina organizacija Građanske inicijative i advokati koji zastupaju građane protiv kojih je Ministarstvo unutrašnjih poslova podnelo prekršajne prijave zbog učešća na blokadama saobraćajnica tvrde da su te prijave zastrašivanje i pritisak, navodeći da je do sada podneto oko 1.000 prijava i da većina građana želi sudsko odlučivanje.

Katarina Đukić, ispred Građanskih inicijativa, istakla je na konferenciji za novinare da se samo njihovoj organizaciji javilo oko 600 građana protiv kojih su podnete prekršajne prijave, a da je do sada za celu Srbiju stiglo oko 1.000 prekršajnih prijava.

„Verujemo da će broj prijava biti i veći kada počnu da stižu iz velikih gradova, kao što je Beograd“, rekla je Đukić.

Ona je navela da većina građana, oko 90 odsto, želi sudsko odlučivanje po ovom pitanju.

N1

„Mi smo oformili i solidarni fond za one građane koji žele da im se plati mandatna kazna na osnovu te prijave i do sada je plaćeno oko 150 naloga“, rekla je Đukić.

Istakla je da organizacije neće ostaviti građane same sebi i da svi mogu da se jave na mejl blokade.pravnapomoć@gmail.com.

Đukić je napomenula da je od 600 prijava koje su im prosledili građani najviše iz Novog Pazara i Pirota, a sad su počele da stižu i neke prijave i iz Beograda, ali da do sada nije bilo iz gradova u kojima su bile i najveće blokade – Šapca, Novog Sada, Beograda i Loznice.

Tara Petrović, iz Građanskih, naglasila je da se prekšajne prijave pišu zbog kršenja zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, navodeći da je policija u Beogradu i Novom Sadu grupo prekršila zakon i svoje nadležnosti, a posebno u Šapcu kada se povukla sa mosta.

Petrović je rekla i da će podneti pritužbe Zaštitniku građana.

radivoje kastratović
N1

Advokat Radivoje Kastratović rekao je da je policija u Kragujevcu podnela oko 100 prekršajnih naloga, a da se radi o pritisku i zastrašivanju građana, navodeći da je policija uoči protesta legitimisala građane koji su bili u pešačkoj zoni.

„Tim ljudima su poslate prekršajne prijave, bez ijednog dokaza da su oni blokirali saobraćajnicu kada je počeo protest“, naveo je Kastratović.

Advokat Danijela Nestorović naglasila je je da su građani izašli na blokade kako bi tražili čist vazduh, vodu, a ne da bi rušili ustavni poredak.

„Mandatne kazne po osnovu prekršajnih naloga su oko 5.000 dinara, što je mnogo za građane i većina njih je uplašena i traži da te kazne plate organizacije koje su ih pozivale na proteste“, predočila je ona.

danijela nestorović
N1

Strah je naš najveći neprijatelj, rekla je Nestorović i dodala da, ukoliko je sudstvo nezavisno i samostalno, svi ti prekršaji će biti odbačeni.

Nestorović je rekla da su dokazi prikupljeni na nezakonit način, a kao primer navela da su u manjim sredinama prekršajni nalozi pisani ljudima na osnovu prepoznavanja.

Ona je dodala da je do sada stiglo oko 30 prekršajnih naloga za blokadu autoputa u Beogradu, za skupove 27. novembra i 4. decembra i da veruje da će tek stizati.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare