NVO i novinari: Ljudska prava u Novom Pazaru potpuno potisnuta

Vesti 09. dec 202215:46
Izvor: Shutterstock

Predstavnici nevladinih organizacija i medija iz Novog Pazara ocenili su da su ljudska prava u ovom gradu "potpuno potisnuta" u poslednjih nekoliko godina i da je situacija mnogo teža, naročito za socioranjive grupe stanovništva.

Pročitajte još:

Predsednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda Semiha Kačar kazala je da je društvo u Novom Pazaru premreženo partijskim vezama i „uređeno po odnosu klijent-patron“.

„Imajući u vidu da nam je srpska politička kultura autoritarna i u tablici vrednosti te kulture ljudska prava su na samom dnu, mogućnost da se nešto promeni danas je veoma mala“, kazala je ona.

Navela je i da su „u toj relaciji najbitije i najvažnije partijske veze“, te ocenila da „one imaju veći značaj nego ljudska prava“.

Dodala je da je situacija značajno teža za socioranjive kategorije, naročito za osobe sa invaliditetom, siromašne i pripadnike romske zajednice.

Predstavnik organizacije „Urban in“ Sead Biberović je naveo da su građani Novog Pazara u nezavidnoj poziciji kada se govori o stanju ljudskih prava.

Kazao je i da se „sve se radi u kontekstu čiste propagande“ koju, kako je dodao, “ lokalna vlast prepisuje iz Beograda“.

„Sve je propaganda, šarena laža. Ovde ljudska prava ne postoje ni u lokalu, ni u državi“, ocenio je Biberović.

Urednik informativnog programa radija Sto plus Nikola Kočović naveo je da su novinari u Srbiji u nezavidnom položaju usled pritisaka vlasti.

Kazao je da je „na listi medijskih sloboda Srbija najgora u regionu“.

Rekao je da „o položaju novinara govori podatak da im se pale kuće“, te „da su lokalni mediji žrtve slap tužbi (i)da su na meti moćnih korporacija“

„Znamo kakve pritiske trpe od strane nosilaca javnih vlasti”, kazao je Kočović.

Komentari

Vaš komentar