NVO iz Srbije: Kurti da se ogradi od laži

Vesti 21. feb 202413:50 8 komentara
FoNet/UN

Predstavnici nekoliko nevladinih organizacija iz Srbije pozvali su danas premijera Kosova Aljbina Kurtija da se javno ogradi od diskriminatornih i lažima konstruisanih napada koje im upućuju zamenik premijera Besnik Bisljimi i zamenik ministra lokalne samouprave Arber Vokri, piše KoSSev.

U pitanju su predstavnici nevladinih organizacija koji su prošle nedelje boravili u Briselu, zajedno sa članovima Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) za poglavlje 35, objašnjava Kossev.

Bisljimi i Pokret Samoopredeljenje burno su reagovali nakon što su se predstavnici nevladinih organizacija sastali sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Bisljimiju i Samoopredeljenju je zasmetalo to što je Lajčak na sastanku okupio nevladine organizacije sa Kosova i NKEU nekoliko sati pre izveštaja o napretku u pregovorima Kosova i Srbije, a da pritom nije pomenuo da se radi o NKEU iz Srbije.

Bisljimi i Samoopredeljenje označili su delegaciju Srba sa Kosova kao organizacije koje se aktivno i otvoreno zalažu protiv integracija Srba u kosovske institucije.

Nakon prozivki iz Prištine, u odbranu nevladinih organizacija stala je izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon, a podršku su im pružili i ambasadori zemalja članica Kvinte u Prištini.

Vokri je na zvaničnom Fejsbuk profilu objavio fotografiju delegacije Srba i naveo da bi Kvinta, „umesto što ohrabruje Vučićeve milionerske propagandiste, trebalo ih pita zašto koriste donacije na Kosovu kako bi pretili nasiljem i i ohrabrivali represiju protiv onih Srba koji se integrišu u civilno društvo na Kosovu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare