Mediji i NVO sa Kosova osudili napade na igumana Savu Janjića

Vesti 12. apr 202116:08 > 16:11
Sava Janjić
Izvor: Izvor: N1

Grupa nevladinih organizacija i medijskih kuća sa prostora Kosova i Metohije najoštrije je osudila "neosnovane napade Saveta za zaštitu ljudskih prava na Kosovu (KMDLNJ) na igumana manastira Visoki Dečani o Savu Janjića". Oni su istakli da pomoć i zaštita koju su dobile albanske izbeglice u manastiru Visoki Dečani tokom 1999. godine predstavljaju jedinstveni primer ljudskosti u bezumlju rata.

„Saopštenje kojim se KMDLNJ oglasio ne potkrepljuje navode i ovog Saveta i kosovskih zvaničnika da Visoki Dečani i srpska zajednica na Kosovu nisu ugroženi, te da je neopravdan upis manastira među sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi u organizaciji pan-evropske federacije Europa Nostra. Naprotiv“, stoji u saopštenju.

Povezane vesti

Napadom na Savu Janjića teškim i neosnovanim optužbama, dodaje se, Savet za zaštitu ljudskih prava na Kosovu podriva sve napore za mukotrpnu izgradnju boljih međuetničkih odnosa između albanskog i srpskog društva na Kosovu.

„Naglašavamo da se ova ista organizacija i u prošlosti isticala u širenju lažnih vesti i međuetničke mržnje, pre svega usmerene prema srpskoj zajednici na Kosovu“, naglašava se u saopštenju.

Oni zahtevaju od institucija Vlade Kosova i međunarodnih predstavnika na Kosovu da jasno osude stavove Saveta za zaštitu ljudskih prava na Kosovu, i pruže svu neophodnu zaštitu i podršku o.Savi Janjiću i manastiru Visoki Dečani.

Potpisnici ovog saopštenja su Institut za teritorijalni ekonomski razvoj – InTER, NVO Aktiv, ACDC, Nova društvena inicijativa (NSI), Centar za razvoj zajednica (CRZ),
NVO Link, Radio Goraždevac, Crno-beli svet (CBS), Centar za socijalne inicijative (CSI), Radio Kontakt plus, RTV Kim, Produkcija New Press, Centar za prava manjinskih zajednica, Osojane, Gračanica Onlajn i Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC).