NVO: Otkud u kovid bolnici knjige u kojim se negira genocid u Srebrenici

Vesti 07. apr 202110:2413 komentara
Izvor: N1 / Dron.ba

Više organizacija za zaštitu ljudskih prava zatražilo je od Ministarstva zdravlja i Ministarstva odbrane da utvrde ko je omogućio dopremanje velikog broja primeraka publikacije “Srebrenica - službena laž jedne epohe” u privremenu kovid bolnicu u beogradskoj Štark areni.

„Takođe, zahtevamo da se ova publikacija neodložno povuče iz pomenute kovid bolnice, kao i svih drugih javnih/državnih mesta na kojima je izložena“, navodi se u saopštenju ovih organizacija.

Povezane vesti:

Kako se dodaje, nedeljnik “Vreme” je objavio da su pacijentima obolelim od kovida-19 u Areni dostupne tri publikacije “Pečata”, među kojima i “Srebrenica – službena laž jedne epohe”.

U publikaciji piše da je brojka od 8.000 žrtva “napabirčena” uz osporavanje dokaza, iskaza svedoka i forenzičkih nalaza Međunarodnog krivčnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (MKTJ).

Država Srbija je prva i do sada jedina država na svetu koja je presudom Međunarodnog suda pravde proglašena odgovornom za kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida zato što su njeni državni organi imali informacije, ali ništa nisu učinili da spreče genocid u Srebrenici, navode organizacije za ljudska prava.

Presudama pred MKTJ dokazana je individualna krivična odgovornost velikog broja pripadnika srpskih oružanih formacija i političkih institucija koje su delovale u cilju ostvarenja “Velike Srbije”, a genocid u Srebrenici bio je deo tog projekta, dodaje se.

„Ako državne institucije Srbije ćute na propagandu čiji je cilj poricanje genocida u Srebrenici, to će biti znak više da su i danas na strani politike režima Slobodana Miloševića“, poručile su NVO.

Saopštenje potpisuju Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija), Beogradski centar za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za praktičnu politiku, Centar za primenjenu istoriju (CPI), Žene u crnom, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Vojvođanski građanski centar, Građanska akcija Pančevo.

Komentari

Vaš komentar