NVO pozivaju na protest u Novom Sadu, Đukanović poziva na kontraprotest

Vesti 24. jul 202221:25 29 komentara
Protest novi sad, sednica skupštine GUP, skupština novi sad, sukob, građani, policija, obezbeđenje, bele majice, hapšenje,
N1

Nekoliko nevladinih organizacija pozvalo je građane na protest u Novom Sadu u četvrtak, zbog nasilja nad demonstrantima koje su sproveli policija i privatno obezbeđenje prošlog četvrtka, ali je na protest pozvao i visoki funkcioner Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović.

Nevladine organizacije zahtevaju da se procesuiraju oni koji su odgovorni za nasilje nad demonstrantima na protestu protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana pre i tokom sednice Skupštine grada Novog Sada.

Protest nazvan „Buna protiv mafije“ trebalo bi da bude održan ispred sedišta Policijske uprave Novi Sad u četvrtak u 19 sati.

Pročitajte još

„Novi Sad je, pod udarom vlasti i investitora oličenim u GUP, na protestu 21. jula odgovorio jedino kako je znao – hrabro i solidarno, a SNS mafija je još jednom pokazala svoje pravo lice celoj Srbiji“, navodi se u saopštenju za javnost.

„Privatni batinaši potpomognuti kordonom policije gazili su žene i penzionere. Znaj da će gaziti sve nas, jednog po jednog, ako im sada ne odgovorimo. Kolenom na vrat i lisice koje na ruke stavlja privatno obezbedjenje odgovor je gradske vlasti na borbu za grad po meri čoveka. Batinaši i policija predstavljaju i brane mafiju koja vodi ovu državu, a za koju očigledno zakoni ne važe! Ovo ne sme proći bez odgovora svih ljudi kojima je do Novog Sada i Srbije stalo“, piše u pozivu na protest.

Na protest su pozvali Ekološki front Novi Sad, Pokret Odbranimo šume Fruške gore, grupa Dunavac-Šodroš, organizacija Za zeleno Novo naselje, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Omladinska studentska akcija Novi Sad – OSA, Eko straža Novi Sad, Sveti Dunav, MZ Liman, Organizacija za očuvanje prirode i životinja – OSNA i Udruženje građana Futoška inicijativa.

Gradonačelnik Miloš Vučević nije odgovorao na pitanja o tome zašto su policija i privatno obezbeđenje zajednički delovali protiv demonstranata.

On je optužio demonstrante da su hteli da upadnu u zgradu skupštine i napadnu odbornike.

Na protest su pozvale i opozicione političke partije Zajedno i Narodna stranka.

I visoki funkcioner SNS Vladimir Đukanović pozvao je građane Novog Sada da izađu u što većem broju i pobune se protiv demonstranata koji organizuju protest u četvrtak.

„Pobunite se protiv mafije koja je htela nasilno da upadne u Skupštinu Vojvodine. Stop teroru mafije koja smatra da može kako joj dune da blokira ulice, da upada u institucije, da napada policiju. Vreme je da se toj bandi stane na put“, napisao je Đukanović na Tviteru.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare