NVO: Srbi na KiM pesimisti, misle da nikada neće imati bolje uslove za život

Vesti 01. dec 202218:57

Nevladina organizacija Aktiv sprovela je istraživanje koje se bavi pitanjem Kosova. Sedmo po redu istraživanje sprovedeno je u 10 opština i u okolnim enklavama i pokazalo je da su dominantni pesimistički stavovi i mišljenje da stanovništvo na Kosovu nikada neće imati bolje uslove za život.

„Na žalost, i dalje su dominantni pesimistički tonovi, tako je godinama unazad. Ovo je sedmi izveštaj, koji naša organizacija radi od 2016. godine, s tim što smo od 2019. godine, do kada smo se fokusirali na četiri opštine na severu Kosova, istraživanje proširili na svih 10 opština, uključujući i enklave širom KiM. Dobili smo sveobuhvatnu sliku o tome kako Srbi žive i šta su ključni problemi“, kazao je za N1 izvršni direktor NVO Aktiv iz Kosovske Mitrovice Miodrag Milićević.

I poslednji izveštaj, kaže, ne sadrži optimistične tonove.

„Pesimistični stavovi su dominanti i pogled na stvari koje nimalo ne ulivaju nadu za te ljude, da će biti bolje u odnosu na ranije“, kazao je.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Milićević kaže da preovladava stav da on „ne ide u željenom pravcu“.

„Na osnovu onoga što smo imali prilike da vidimo, ne možemo da kažemo da dijalog teče u onom pravcu u kom bismo želeli. Uprkos činjenicu da je potpisan kakav-takav dogovor o tablicama, to je samo ublažavanje trenutno postojeće krize, ali ne može da bude trajno rešenje na problem koji je defakto prisutan“, rekao je Milićević.

Prema njegovim rečima, vidan je pad podrške celokupnom procesu.

„Ljudi s pravom se boje da će bilo kakav nastavak dijaloga bez vidljivih rezultata samo pogoršati njihov trenutni položaj koji ni malo nije lak“, ocenio je.

Komentari

Vaš komentar