NVO upozoravaju: Brojne afere vlasti „sapliću“ Srbiju na putu ka EU

Vesti 18. maj 202119:568 komentara

Koalicija nevladinih organizacija Preugovor, na svakih šest meseci objavljuje izveštaj o napretku Srbije u oblasti pravosuđa i vladavine prava. Danas je objavila danas izveštaj u kom se ističe da nema pomaka u ključnim oblastima koje Srbiju treba da približe Evropskoj uniji. Ističu da se na rešavanju problema ne radi dovoljno.

U pregovorima sa EU Srbija već dve godine nije otvorila nijedno poglavlje. Kao razlog za to nevladine organizacije navode brojne razloge: mešanje politike u pravosuđe i službe bezbednosti, korupciju, odnos prema medijima, kao i brojne afere.

Slučaj Jagodina, kako kaže Jasmina Krunić iz organizacije Astra, govori o problemu trgovine ljudima, političkoj moći, ali i nedovoljnoj zaštiti svedoka.

„Ako vi na sve ovo imate takvu paradu prikazivanja moći, prisustvo na nacionalnoj televiziji, vi očekujete da neko kaže – ja želim da kažem ja sam žrtva ili još dalje – ja želim da tužim“, upozorava ona.

A kako vlast gleda na ovakve stavove, moglo da je se vidi danas u Skupštini kada se Dragan Marković Palma obratio ministarki za ljudska prava i društveni dijalog Gordani Čomić.

„Nikad ti svedoci neće da se jave jer ne postoje. Evo, nek se vama jave vama, vi ste ministar, siguran sam da vi nećete nikom da kažete koje su to žrtve, ne postoje“, rekao je Marković.

I dok žrtve po mišljenu poslanika treba da se jave ministru za ljudska prava, Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže da je nejasno zašto neki drugi ministri, na primer nekadašnji ministar policije, imaju informacije koje po zakonu ne bi trebalo da imaju.

„Ministar unutrašnjih poslova ne bi trebalo da ima pristup prisluškivanim razgovorima. Postoje zaštitni mehanizmi da ne dođe do njihove zloupotrebe“, podseća Elek.

I upravo afere koje traju, a koje nisu rešene predstavljaju po mišljenju nevladinog sektora – element koji koči put Srbije po EU, dok akteri afere, kočnice i krivce vide drugde, pa tako Dragan Marković Palma poručuje:

„Mi nismo ušli u EU zbog takve opozicije. Zato što su stvarali lažne slike o Srbiji, pa onda EP da negativan izveštaj.“

Komentari

Vaš komentar