NVO: Ustavna neutralnost i odbijanje sankcija jedino rešenje za Srbiju

Vesti 23. mar 202210:58 > 11:01 3 komentara
REUTERS/Gleb Garanich

Napredni klub, Narodna mreža i Centar za razvoj međunarodne saradnje ocenili su u zajedničkom saopštenju da je očuvanje ustavne neutralnosti Srbije i odbacivanje zahteva za uvođenje sankcija Rusiji jedini pravi odgovor na spoljne pritiske.

„Naša zemlja smeštena je u oblasti neposrednog uticaja SAD i EU, ali smo strateški – kada je reč o našim životnim nacionalnim interesima – povezani sa Rusijom. Zato, ne da nam nije u interesu već nam nanosi samo ozbiljnu štetu, ukoliko se svrstamo uz neku od strana“, navele su te tri organizacije.

Oni su ocenili da bi sukob sa Moskvom za celokupni srpski narod predstavljao nacionalnu kapitulaciju, jer bi Srbija izgubila podršku za odbranu Kosova i Metohije i Republike Srpske, dok bi suprotstavljanje zapadnim silama dovelo do krajnje nepovoljnih ekonomskih i drugih posledica.

„Rešenje vidimo u hitnom uspostavljanju političke neutralnosti, koja bi uz postojeću vojnu neutralnost, bila podignuta na ustavni nivo. Predlažemo i dopunu ove pune, ustavne neutralnosti, opredeljenjem da Srbija neće uvoditi ekonomske, političke, sportske, kulturne ili bilo koje druge sankcije, ma kojoj državi bez prethodne obavezujuće odluke OUN. Verujemo da su u svim ostalim slučajevima sankcije akt agresije, a Srbija želi mir i saradnju, a ne ratove“, dodaje se.

Dodali su da bi Srbija i tako bila pod pritiscima velikih sila ali da bi tako bilo znatno teže da je „uvuku u svoje igre“.

„Puna neutralnost ne umanjuje ni zvanično opredeljenje Srbije za, po našem mišljenju odavno upitne evropske integracije, budući da je posredno deo sistema EU neutralna Švajcarska, a punopravna članica EU je Austrija, koja je i osnovana pod uslovom neutralnosti“, dodaje se.

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare