NVO: Vlast u Čačku odredila dva dinara za izgradnju spomenika knezu Stracimiru

Vesti 05. dec 202214:442 komentara
Izvor: N1

Čačanska nevladina organizacija "Inicijativa za budućnost" ocenila je da se u rebalansu budžeta za ovu godinu, koji je Skupština Čačka usvojila pre četiri dana, potkrala "brljotina" jer su u stavci "Kapitalni projekti" za izgradnju spomenika knezu Stracimiru - osnivaču tog grada iz 12. veka izdvojena samo - dva dinara.

„Ono što je apsolutno jasno svima jeste da se za dva dinara spomenik ne može napraviti i da će pompezno najavljena izgradnja jednog kulturnog dobra i dalje čekati. Posebno boli ćutanje i nereagovanje predstavnika kulture Čačka o tome“, piše u saopštenju „Incijative za budućnost“.

Dodaje se da je nejasno kako „takvu brljotinu u budžetu“ nije videlo 12 članova Gradskog veća, gradonačelnik i njegovi pomoćnici, načelnik finansija sa celom svojom službom, ali ni svi odbornici vladajuće većine u gradskoj Skupštini koji su glasali za takav predlog, od 75 odbornika koliko ih ukupno ima.

„Inicijativa za budućnost“ pita „ukoliko je projekat započet i novac uplaćen za ove namene, sigurno mnogo veći iznos od dva dinara i ukoliko je spomenik počeo da se gradi, a u medjuvremenu je novac potrošen na neke druge aktivnosti, šta se tada dešava?“ jer „po odredbama zakona imamo nenamenski utrošena sredstva, što je krivično delo“.

„Inciijativa za budućnost“ pita da li će neko, ko je odobrio takvo postupanje sa javnim sredstvima odgovarati ili će, kao mnogo puta do sada, rešenje da se traži preko suda, gde će gradjani, kroz budžet, ponovo plaćati tudje greške i „brljotine“.

„Očekujemo da se, po naredbi glavnih nosilaca ovakvih grešaka, uradi novi rebalans ili njegova ispravka na kraju godine, kako bi se ovakve stvari zataškale i sakrile“, piše u saopštenju.

„Inicijativa za budućnost“ izražava sumnju da u planu gradskog budžeta pozicija „Kapitalni projekti“ i slične pozicije, koje se otvaraju početkom godine, imaju obično za cilj „manipulaciju i zloupotrebu sredstava budžeta grada“.

„Sredstva sa ovakvih pozicija u budžetu se rebalansom tokom godine prenamenjuju za druge stvari.., a zatim ove i ovakve pozicije ostaju da ‘vise’ prazne“, navodi se u saopštenju.

Čačanska „Inicijativa za budućnost“ ocenjuje da pošto se radi o novcu svih gradjana Čačka, kontrola utroška tih sredstava mora biti rigoroznija, a odnos i reakcija javnosti i kontrola nadležnih državnih i gradskih organa mora biti oštrija, sa jasnim kaznenim odredbama.

Komentari

Vaš komentar