NVO: Vučević da obezbedi fer uslove na izborima za savete mesnih zajednica

Vesti 12. jun 202110:36 2 komentara
Miloš Vučević, SNS
Tanjug/Tara Radovanović

Nekoliko organizacija civilnog društva i više građanskih inicijativa iz Novog Sada pozvale su gradonačelnika Miloša Vučevića da obezbedi fer i regularne izbore za članove saveta mesnih zajednica koji će biti održani u nedelju, 13. juna u Novom Sadu.

Povezane vesti:

Oni su Vučevića pozvali da se obrati građanima Novog Sada i da im obeća da će izbori za članove saveta mesnih zajednica proteći u miru, bez pritisaka, pretnji i neregularnosti.

„Gradonačelnik Miloš Vučević je u više navrata pozvao građane da se kandiduju za članove saveta mesnih zajednica i da kroz njih pokreću promene, a ne kroz ‘zelene inicijative’ i peticije. Mnogi Novosađani i Novosađanke su se odazvali, kao nezavisni, samostalni i samoorganizovani kandidati“, piše u saopštenju.

Kako se navodi, građani i građanke koji su se kandidovali veruju da još uvek postoji mogućnost promene kroz institucije sistema koje su okupirane, a koje im po zakonu pripadaju.

„Oni uživaju apsolutnu podršku svojih komšija, što je izazvalo pometnju i reakcije u redovima vladajuće stranke, nedolične slobodarskom gradu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se nekoliko dana pred izbore „kroz opskurne medije iznose neistine o kandidatima, presreću se na ulici, dele im se ‘dobronamerni’ saveti i upućuju pretnje“.

„Do nas dolaze i nezvanične informacije da će se na dan izbora organizovane grupe, poznate po svojim dosijeima, okupljati u lokalnim kafeima sa namerom da zastrašuju građane. Imena koja se spominju, kao i njihove fotografije ispred mesnih zajednica koje smo dobili, su opštepoznata široj javnosti, te društvo koje ne pristaje gradonačelniku Novog Sada, ali se nažalost često dovode sa njim u vezu“, navodi se u saopštenju.

Pozvali su Novosađanke i Novosađane da sutra izađu na izbore dignutih glava i da glasaju po sopstvenoj savesti, hrabro i bez straha, jer mesne zajednice su stvar komšija, a ne partija.

Zajedničko saopštenje potpisali su Ekološki front Novi Sad, Dunavac (Šodroš), Sačuvajmo Liman od betona, ZA zeleno Novo naselje, Sačuvajmo park kod muzeja, Svet i Dunav, Udruženje rekreativnih ribolovaca Šodroš Dunavac, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Pokret Odbranimo šume Fruške gore, Udruženje za zaštitu šuma i Omladinski centar CK13.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare