NVO: Zabrana skupa kod murala Mladiću suprotna praksi Evropskog suda

Vesti 12. nov 202114:47 3 komentara
N1

Sedamdeset organizacija civilnog društva i pojedinaca uputilo je otvoreno pismo Vladi Srbije u kom zahtevaju da Vlada naloži nadležnim gradskim organima "preduzimanje radnji u svrhu uklanjanja murala Ratku Mladiću" u Beogradu.

Povezane vesti:

Drugi zahtev je da Ministarstvo unutrašnjih poslova prekine praksu zabrane javnih okupljanja usled navodne nespremnosti (ili nesposobnosti) da bezbednosno kontroliše kontraskupove, navodi se u otvorenom pismu.

Traži se i da MUP prestane da podnosi prekršajne prijave protiv aktivista koji koriste svoja Ustavom zagarantovana prava na slobodu izražavanja i okupljanja, kao i da preispita ponašanje policajaca u civilu prilikom hapšenja aktivistkinja koje su gađale mural jajima 9. novembra.

Poslednji zahtev je da se Vlada Srbije jasno odredi prema pretnjama koje aktivisti i aktivistkinje dobijaju povodom podrške uklanjanju murala Ratku Mladiću, uključujući i pretnje aktivistima na samom skupu, na koje prisutni službenici policije nisu reagovali, kao i da tužilaštvo na njih reaguje u što kraćem roku, navodi se u otvorenom pismu.

Među njegovim potpisnicima su Građanske incijative, Nezavisno udruženje novinara Srbije, BIRODI, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Autonomni ženski centar, Beogradski centar za bezebsnosnu politiku, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM i CRTA. Kao pojedinci, potpisnici su karikaturista Marko Somborac i novinarke Tamara Spaić i Tamara Skrozza.

U otvorenom pismu se podseća da je najavljeni skup radi uklanjanja murala uredno prijavljen i planiran u koordinaciji sa stambenom zajednicom, a na osnovu rešenja o uklanjanju koje je izdala Komunalna inspekcija GO Vračar.

Odluka MUP-a da skup zabrani je u suprotnosti sa praksom Evropskog suda za ljudska prava, koja afirmiše da je, prilikom donošenja odluke o zabrani okupljanja, nadležni organ dužan da procenjuje samo bezbednosnu pretnju koja dolazi od učesnika skupa, a ne i verovatnoću nasilja koje može da iskrsne posledstvom reakcije drugih grupa, navodi se u otvorenom pismu.

„Ovo predstavlja nastavak nedopustive prakse Ministarstva unutrašnjih poslova, gde se ne dozvoljava održavanje politički nepodobnih skupova, uz pozivanje na mogućnost ‘međusobnog fizičkog sukoba’ zbog ‘okupljanja većeg broja lica koja bi izrazila negodovanje i protivljenje skupu’. Zahtevamo da Ministarstvo unutrašnjih poslova zaustavi ovu neprihvatljivu praksu, i najavljujemo da ćemo iskoristiti dostupne međunarodne mehanizme za zaštitu slobode okupljanja kao osnovnog ljudskog prava“.