O čemu će se, za promenu, govoriti u parlamentu, šta najavljuju budući poslanici

Vesti 05. jul 202219:08 > 19:17 komentara

Dok čekaju da i zvanično dobiju mandate opozicioni poslanici tvrde da već imaju spremne teme za skupštinske rasprave. Tražiće, razrešenje afera vlasti, baviće se ekonomijom, zalagaće se za decentralizaciju države, boriće se za čistu vodu, a protiv korupcije i kriminala. Tako će, kažu iz koalicije Ujedinjeni, Moramo i Narodne stranke koristiti svoj mandat. Koalicija Nada će predložiti vojnu neutralnost, a postaviće pred građane pitanje i da li su za to da žive u republici ili kraljevini.

Iako su izborni uspeh slavili pre tri meseca, skupštinske mandate novi narodni poslanici dobiće tek sada. Konačan izborni rezultat je proglašen i sada predsedniku Skupštine iz prethodnog saziva ostaje 30 dana da verifikuje mandate.

Povezano:

„Mi ćemo u zakonskom roku od deset dana svojim rešenjem dodeliti mandate kandidatima za narodne poslanike i to po njihovom redosledu na izbornim listama“, navodi Vladimir Dimitrijević iz RIK-a.

A kada se ti mandati konačno dodele, u parlamentu će se, poručuju opozicioni poslanici, čuti i za korupciju i afere stare, nove vlasti, o čemu se do sada govorilo samo na protestima i na ulici. Iz koalicije Ujedinjeni kažu da već imaju spremna rešenja za borbu protiv korupcije.

„Borba protiv organizovanog kriminala, naročito korupcije mora da bude pretočena kroz zakone o specijalnom antikorupcijskom tužiocu, da uvedemo tužilačku policiju“, navodi Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde.

Predlagaće zakone i Narodna stranka, ali u oblasti ekonomije i energetike. Ulazak u Skupštinu će im, kažu, biti i prilika da postave pitanja ministrima ili recimo direktoru policije.

„Ali i da tražimo formiranje anketnih odbora za slučajeve kao što je Jovanjica ili Belivuk i, evo, ja najavljujem da će to biti prva inicijativa poslaničke grupe Narodne stranke gde ćemo tražiti hitno formiranje anketnog odbora za slučaj Jovanjica i Belivuk“, najavljuje Miroslav Aleksić iz Narodne stranke.

Za rešavanje problema socijalne nejednakosti u parlamentu će se zalagati inicijativa Ne davimo Beograd. Tražiće, između ostalog, da se proveri zakonitost i ustavnost takozvane „Vulinove uredbe“… „Kojom se korisnici socijalne pomoći teraju na takozvani društveno-koristan rad, umesto da im se omogući da dobiju odgovarajuću prekvalifikaciju i samim pronađu posao na tržištu rada. Takođe, pravnim mehanizmima propitaćemo i ugovor o Beogradu na vodi kojim je vredno zemljište prebačeno lažnom investitoru“, navodi Robert Kozma iz Ne davimo Beograd.

Aktivni će, kažu, biti i opozicionari iz stranaka desnice. Koalicija Nada pre svega će predložiti Zakon o vojnoj neutralnosti. „Mi mislimo da je to vrlo važno opredeljenje naše države, mislimo da ga treba jačati prvo kroz zakon, u nekim kasnijim vremenima, u neko dogledno vreme možda kroz neka nova ustavna rešenja“, smatra Miloš Jovanović iz Novog DSS-a.

Na srcu im je kažu i da se monopol nad izdavanjem udžbenika vrati državnom Zavodu. Dveri će, prema ranijim najavama, Skupštinu koristiti da traže zabranu onoga što njima nije na srcu, a to je Parada ponosa.