O Rusiji ni „r“ na sednici – proceduralna zbrka i jedan papir odložili raspravu

Vesti 28. dec 202219:17 44 komentara

Posle prave proceduralne zbrke odložena je sednica Odbora za spoljne poslove na kojoj je trebalo da se raspravlja o usklađivanju sa spoljnom politikom EU i uvođenju određenih sankcija Rusiji. Sednica je odložena na zahtev poslanika SNS-a i njihovih koalicionih partnera jer, kako tvrde, nisu bili ispunjeni svi formalni uslovi. Predsednik Odbora Borko Stefanović najavljuje da će novu sednicu zakazati posle Božića.

U 13:00 bila je zatvorena za javnost. U 13:07 vrata su se za javnost otvorila. U 14:35 čuli smo da je sednica odbora za spoljne poslove odložena. A šta u međuvremenu nismo videli? Nisu se dizale ruke za i protiv Rezolucija o Rusiji, nije se raspravljalo o sankcijama, već su se poslanici javljali da bi raspravljali o procedurama. Prvo, predsednik odbora objasnio kako se pojavila informacija da će sednica biti održana iza zatvorenih vrata.

Povezano:

„Zato što jeste stručna služba mene obavestila jutros da postoji zahtev SNS-a da sednica bude zatvorena za javnost. Uostalom oni su uklonili sa sajta Skupštine, kao što znate, svi ste me zvali, zato što ste videli da je sednica uklonjena, a ona je uklonjena zato što je to neko tražio“, navodi predsednik Odbora Borko Stefanović.

A naprednjaci odmah na početku negirali takav zahtev. „Vidite ovaj spisak – ne postoji nijedan potpis za zatvaranje ove sednice od članova SNS“, rekla je Marina Raguš.

„Direktno ste nas targetirali da želimo nešto da sakrijemo, želim da čujem vaše izvinjenje“, rekla je Biljana Pantić Pilja.

I predsednik odbora se izvinio, dva puta. Ali posle izvinjenja, usledio je predlog za doviđenja. „Da se ova sednica odloži, jer nisu ispunjeni uslovi za njeno održavanje – zato što nismo dobili informaciju Ministarstva spoljnih poslova kojiu smo tražili“, rekla je Marina Raguš.

Pa gde je to mišljenje ministarstva o nacrtu rezolucije o usklađivanju sa spoljnom politikom EU?

„Mi smo dobili zvanično saopštenje iz MSP da je papir poslat, ali ne u Odbor, nego u Vladu, a onda u Vladi Kafka… Nema papira“, rekao je Stefanović.

I nekako su se dve strane složile da taj papir nije uslov za održavanje sednice, ali zašto je onda postao razlog za njeno odlaganje.

„Ni nama nije jasno šta se desilo zato što ne postoji nijedan suštinski razlog da se sednica ne održi, ali je sve urađeno naopako“, kaže Raguš.

Bili za ili protiv o Rusiji ni R – vlast kažu zna se naš stav, nemamo šta da krijemo, predsednik odbora kaže – većina odlučila da se o temi sankcija ne priča. I za kraj Deda Mraz – Stefanović najavljuje da će lično preuzeti pisano mišljenje MSP i da će ga peške odneti na adrese svih poslanika, da bi sednica Odbora mogla da bude zakazana za posle Božića, dogodine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare