Obeležava se 15. februar – Dan državnosti Srbije

Vesti 15. feb 202107:33 > 12:0624 komentara
Tanjug/Ministarstvo odbrane/Damir Banda

Dan državnosti Srbije - 15. februar, biće obeležen polaganjem venaca i cveća na spomenik voždu Karađorđu Petroviću u Orašcu, kao i dodelom odlikovanja zaslužnim pojedincima i ustanovama koje uručuje predsednik Aleksandar Vučić. U Kragujevcu održana Sretenjska akademija.

„Danas je veliki dan za Srbiju, njen dan, naš dan kada se rađala moderna država, kada je veliki vožd Crni Đorđe podigao ustanak, ali i dan kada je Srbija donela vanvremenski ustav ispred svog vremena – zagledani u pretke, spremni smo da radimo za budućnost našeg naroda i naše dece“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sretenje je za nas i bukvar i čitanka, vreme preispitivanja, i jedinstva našeg naroda gde god da živi, praznik svih koji vole i žive našu Srbiju, rekao je Vučić na otvranju ceremonije dodele odlikovanja povodom Dana državnosti – Sretenja, i čestitao praznik srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Hvala junacima našeg doba, koji su Srbiji mnogo dali, živeli ne samo za sebe nego za nas, poručio je laureatima, i podsetio da se danas odaje počast onima koji su nesebično davali ovoj zemlji i ljudima.

„Dati Srbiji ne tražeći ništa za uzvrat, ugraditi svoje delo u njeno ime, žrtvovati se za nju – najviše je što neko za života može da uradi, i zato Srbija odgovara zahvalnošću i najvećim priznanjem koje može da pruži, i njihova imena biće upisana u večnu knjigu časti, hrabrosti i hvale“, poručio je Vučić.

„Sretenje nas obavezuje da nikada ne dozvolimo da naš narod pati pod jarmom bilo kakve tiranije, moramo, obavezali smo se i precima, a i deci da negujemo slobodu i demokratiju kao jedine temelje naše države“, rekla je u Kragujevcu ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

Ona je povodom Dana državnosti na Sretenjskoj akademiji održanoj u Staroj skupštini istakla da je „vreme donelo neoboriv sud da ništa ne može da stane na put utemeljivanju zakonodavstva, reformama, parlamentarizmu i demokratiji“.

Među prvima u Evropi pokušali smo da izgradimo sistem institucija kojima je trebalo da buide ograničena moć vladara, i Velika narodna skupština, ovde u Kragujevcu, usvojila je tada najliberalniji evropski ustav, podsetila je ministarka Obradović.

Ona je istakla da ne treba da budemo slučajni prolaznici kroz nacionalnu istoriju već da „Sretenje mora da bude živo i prisutno u našem društvu, školstvu, u našim delima“.

Mi danas ne možemo da hodamo u opancima tih ljudi ali mi kroz ovaj praznik upoznajemo sebe – gde smo bili, gde smo sada i u kom pravcu moramo da idemo, dodala je Obradović.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave naglasila je da se i danas, kao i mnogo puta u srpskoj istoriji, postavljaju brojna pitanja.

Da li da ostanemo zarobljeni u prošlosti, tačnije u onoj mitskoj interpretaciji, kojoj smo tako skloni ili da ipak, kao što se i trudimo, hrabro nastavimo u budućnost? Da li da Karađorđa i Miloša gledamo kao neke mitske heroje ili kao ljude koji su i sami grešili? Da li da lamentiramo nad slavnom prošlošću ili da i mi uradimo velike stvari i preuzmemo odgovornost za svoja dela?

Ministarka je istakla da „mi danas ne možemo da hodamo u opancima tih ljudi“, već, kako je rekla, „da kroz ovaj praznik upoznajemo sebe – gde smo bili, gde smo sada i u kom pravcu treba da idemo“.

U trenutku kada svetom lutaju milioni prognanih, izbeglih i obespravljenih, a svet se pita, ali ne i Srbija, da li im pomoći ili pred tuđim jadom zatvoriti oči. Srbija se ne pita, Srbija pomaže. Pomažući drugima, mi pomažemo sebi, naglasila je Obradović.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić podsetio je na značaj donošenje tzv. Sretenjskog ustava i očuvanje baštine koju su nam, kako je rekao, „ostavili preci“.

To vreme nam je ostavilo vrednosti koje su opstale do danas i koje predstavljaju utemeljenje naših današnjih postupaka. Sa uvažavanjem te baštine koju su nam ostavili preci, naš grad danas na jednoj strani razvija negovanje najviših nacionalnih vrednosti, a na drugoj otvorenost i toleranciju prema svetu i drugima, rekao je Dašić.

U Orašcu će u podne, kod spomenika Karađorđu, biti obeležen dan kada je 1804. godine pokrenut Prvi srpski ustanak a tom događaju će prisustvovati premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

povezane vesti

Na Oplencu će ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitnaja Darija Kisić Tepavčević položiti venac na sarkofag vožda Karađorđa, dok će u Beogradu predsednik Aleksandar Vučić uručiti odlikovanja.

Generalni sekretar predsednika Suzana Paunović položiće venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Dan državnosti obeležava se u znak sećanja na Sretenje 1804. godine kada je u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak, kojim je pokrenuta borba za oslobođenje i postavljeni temelji moderne srpske države.

Komentari

Vaš komentar