Obeležava se Savindan, patrijarh služio liturgiju u Hramu

Vesti 27. jan 202212:14 4 komentara
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

"Danas se radujemo duhovno kao hrišćani, ali se radujemo i kao pravoslavni Srbi jer danas slavimo rodonačelnika našeg roda, onoga koji nas je rodio u Hristu, onoga koji nas je rodio Duhom Svetim, onoga koji je jednom za svagda trasirao put kojim ide i treba da ide srpski narod", rekao je patrijarh Porfije na liturgiji u Hramu Svetog Save na Vračaru.

Sveti Sava, prvi srpski Arhiepiskop, prosvetitelj i učitelj, svečano i liturgijski je proslavljen u zavetnom hramu Svetog Save na Vračaru, saopštila je TV Hram.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh SPC Porfirije i sveštenstvo.

U Hramu su liturgiji prisustvovali mnogobrojni građani, među kojima je bio i  najbolji svetski teniser Novak Đoković.

Patrijarh Porfirije je u svojoj besedi rekao da se danas radujemo duhovno kao hrišćani, ali se „radujemo i kao pravoslavni Srbi jer danas slavimo rodonačelnika našeg roda, onoga koji nas je rodio u Hristu, onoga koji nas je rodio Duhom Svetim, onoga koji je jednom za svagda trasirao put kojim ide i treba da ide srpski narod, taj put jeste put Hristov, jeste put Jevanđelja Hristovog“.

„Slavimo danas onoga koji je ustanovio sistem vrednosti po kojem se rađamo živimo i odlazimo sa ovoga sveta, slavimo prvog srpskog arhiepiskopa koji je uspostavio sistem vrednosti kroz koji je naš narod kroz vekove gradio svoje duhovno biće i gradio svoju veru“, istakao je Patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije je naglasio da o Svetom Savi svi mnogo znamo i da o njemu možemo govoriti iz raznih aspekata o tome da je bio mudar čovek, da je bio veliki diplomata, o tome da je gradio mostove između ljudi i naroda. „Možemo govoriti da je bio veliki graditelj, veliki prosvetitelj, da je zidao škole, puteve, bolnice, da je organizovao ekonomski život svoga naroda, da je bio čovekoljubiv i mirotvorac, da je u svakome gledao ikonu Božiju i jednako vrednovao čoveka pred Bogom“, kazao je patrijarh.

Savindan se danas proslavlja i u školama širom Srbije.

Komentari (4)

Vidi sve komentare