Ispred Palate Srbija obeležen Dan MUP-a, saobraćaj normalizovan

Vesti 20. jun 202109:23 > 14:02 45 komentara

Na platou ispred Palate Srbija održana je svečanost povodom Dana policije, kojoj su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministri u Vladi Srbije i Republike Srpske.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je na početku svečanosti, obraćajući se najmladjim pripadnicima MUP-a koji će svečano položiti zakletvu da „dobro paze na svaku reč koju izgovaraju, da li će je biti dostojni“.

Predsednik Vučić pozvao je pripadnike policije da budu „još žešći“ u borbi protiv kriminala i korupcije i naglasio da u toj borbi ne sme da ih spreči „partijska knjižica i položaj“.

Zakletvu je danas položilo 1.337 pripadnika policije, a svečanosti su prisustvovali i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, kao i direktor BIA Bratislav Gašić.

Tokom događaja, Bulevar Mihajla Pupina bio je potpuno zatvoren na delu od Ulice Antifašističke borbe do Ulice Španskih boraca. Kako se može videti na kamerama za praćenje saobraćaja u glavnom gradu, saobraćaj je u tom delu Novog Beograda normalizovan nakon završetka svečanosti ispred Palate Srbija.

Zbog bezbednosnih mera, stanari zgrada oko Palate Srbija  u obavezi su da od 8  do 15 časova drže zatvorene prozore, i da budu udaljeni od njih.

Dan MUP-a i Dan policije 20. jun, ustanovljen je u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija na Duhove odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana.