Cveće i venci povodom Dana pobede nad fašizmom

Vesti 09. maj 202111:17 > 14:15 32 komentara
TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

U Srbiji se obeležava Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Tim povodom, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, kao izaslanik predsednika Srbije, položila je venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali. Kisić Tepavčević predvodila je, u ime Vlade Srbije, i državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti u okviru kompleksa Groblja oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić položio je vence na Spomenik večne vatre i Spomenik crvenoarmejcu u Spomen-parku oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu. Obeležavanje Dana pobede počelo je u subotu uveče Počasnom paljbom sa Kalemegdana.

„Večna slava i hvala svima koji su svoje živote dali za slobodu Srbije. Zahvaljujući vama, Srbija je slobodna država, koja jeste i koja će večno biti na strani mira, razumevanja, tolerancije i saradnje. Živela Srbija!“, napisala je Kisić Tepavčević u spomen knjigu na Avali, a saopšteno je iz Ministarstva za rad.

U okviru kompleksa Groblja oslobodilaca Beograda, vence su položili i predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić, predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević, predstavnici SUBNOR Srbije i potomci, saopšteno je iz ministarstva.

Vence su, takođe, položili i ambasadori i predstavnici Ruske Federacije, Belorusije, Azerbejdžana, Kazahstana i Jermenije.

“Naša zemlja je podnela velike žrtve u Drugom svetskom ratu i zato smo mi danas ovde, da kažemo veliko hvala i izrazimo večno poštovanje za sve koji su svoj život dali da bismo mi živeli u slobodi i miru. Neka im je večna slava i hvala“, rekla je Kisić Tepavčević. U spomen knjigu je upisala: „Neka je večna slava i hvala svima vama koji ste svoj život dali da bismo mi danas živeli u slobodi i miru“.

Dan pobede nad fašizmom je dan kada je Nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

Vulin položio vence na Novom groblju

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin povodom obeležavanja 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, položio je na Novom groblju u Beogradu vence na spomenike prvim antifašističkim ministrima unutrašnjih poslova Aleksandru Rankoviću i Slobodanu Peneziću Krcunu.

Ministarstvo policije Srbije

Vesić: Srbija ima mnogo razloga da s ponosom slavi Dan pobede

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da Srbija ima mnogo razloga da sa ponosom slavi Dan pobede nad fašizmom jer je procentualno, posle Rusije, u Drugom svetskom ratu podnela najveći broj žtrava u odnosu na broj stanovnika.

Vesić je prilikom polaganja venaca na Spomenik večne vatre i Spomenik crvenoarmejcu u Spomen-parku oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu rekao da „revizije istorije nema i da je nemoguće pretvarati žrtve u dželate i dželate u žtrve“.

„Imamo razloga da slavimo pobedu nad fašizmom jer smo u toj velikoj svetskoj borbi bili na pravoj strani istorije. U toj borbi smo od strane fašista bili porušeni i planirani za uništenje, kao i ostali slovenski narodi. Zato je danas veliki dan za nas koji sa ponosom slavimo“, rekao je Vesić.

Ministar bez portfelja Nenad Popović rekao je da je „ovo i dan kada se sećamo predaka koji su dali živote u Drugom svetskom ratu da bi mi danas živeli slobodno“, dodajući da treba da se borimo da „nikada njihova imena ne nestanu i da se svakog dana sećamo šta su uradili za nas“.

Direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov čestitao je svima Dan pobede nad fašizmom i rekao da je malo poznato da su se borbe u oslobodjenom Berlinu 1945. godine „završile na dan kada su se ‘poklopili’ Djurdjevdan i Vaksrs“.

U Narodnom pozorištu će u 20 sati biće održana svečana akademija posvećena Danu pobede nad fašizmom.

Delegacija SPS-a na Kalemegdanu

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Branko Ružić izjavio je da je večan vrednosni sistem za koji su narodni heroji Drugog svetskog rata „položili život“ i naglasio da će svaki pokušaj povampirenja fašizma uvek biti osuđen na neuspeh.

Delegacija SPS je danas u znak sećanja na žrtve fašizma, povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu položila venac i odala počast na Kalemegdanu na mestu gde su sahranjeni narodni heroji Ivan Milutinović, Đuro Đaković, Ivo Lola Ribar i Moša Pijade.

„Evropski politički, bezbednosni, društveni i privredni ambijent je utemeljen upravo na ovim vrednosnim odrednicama“, istakao je Ružić nakon polaganja venaca, a prenela SPS.

SPS je saopštila da su sloboda i antifašizam dve najvažnije večne i neprolazne vrednosti utkane u biće srpskog naroda.

„Na oltar slobode, nezavisnosti i antifašizma, srpski narod položio je ogromne žrtve, time smo trajno zadobili ugled i poštovanje čitavog čovečanstva“, dodaje se u saopštenju.