Obeležen Dan sećanja na 16 civila stradalih u Nišu tokom NATO bombardovanja

Vesti 07. maj 202115:04 3 komentara
Ilustracija / AFP PHOTO / US AIR FORCE

U Nišu je u petak obeležena 22. godišnjica stradanja 16 civila tokom NATO bombardovanja grada zabranjenim kasetnim bombama.

U znak sećanja na 7. maj 1999. godine, kada je u napadu aviona NATO na deo Niša pored Univerziteta i Tvrđavske pijace poginulo 16 osoba, među kojima i trudnica, a teže ili lakše je povređeno 19 građana, održan je parastos i položeni su venci na Spomenik žrtavama NATO agresije.

Povezane vesti

Po rečima ratnog komandanta Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije Vladimira Lazarevića, 7. maja 1999. „NATO zločinci obračunavali su se sa nepostojećom vojskom pored pijace i Univerziteta“.

„Obračunavali su se sa nedužnim civilima, sa nemoćnim, sa ženama, decom, starima, nerođenom bebom, upotrebivši zabranjenu kasetnu municiju, najubitačnije oružje“, naveo je Lazarević.

Upitao je kada će biti kažnjeni odgovorni za taj zločin.

„Pitamo se do kada će ovaj stravični zločin ostati bez kazne kada se znaju imena pilota koji su poubijali naše sugrađane, znaju se imena njihovih komandanata i njihovih mentora – Klintona, Blera, Širaka, Kola… Sva ta imena se nalaze u presudama Savezne Republike Jugoslavije za počinjene zločine“, rekao je Lazarević.

Penzionisani vojni deminer Slađan Vučković, koji je prilikom uklanjanja kasetnih bombi sa Kopaonika ostao bez obe ruke, izjavio je da 7. maj predstavlja „dan stida i bezobrazluka za sve NATO agresore“, jer su napali kasetnim bombama civile koji su se vraćali sa pijace ili bili u svom dvorištu.

„Kasetno oružje je vrlo podmuklo, namenjeno je ubijanju i nakon bombardovanja. Godinama nakon bombardovanja ostaje na terenu i predstavlja latentnu opasnost“, rekao je Vučković.

Dodao je da je, po podacima Centra za razminiranje Ministarstva odbrane, još oko 2.500 kvadratnih metara teritorije Srbije kontaminirano kasetnim bombama.

Vence na Spomenik žrtvama NATO agresije položili su predstavnici Vojske Srbije, policije, grada Niša i gradskih opština, članovi porodica žrtava i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.