Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta u Somboru

Vesti 26. jan 202218:16 > 19:22 0 komentara
Tanjug / Ministarstvo kulture / Goran Zlatković

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležen je u zgradi Županije u Somboru. Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je tom prilikom da Srbija pamti žrtve Holokausta, neguje kulturu sećanja i doprinosi otkrivanju pune istine o svemu što se događalo tokom Drugog svetskog rata.

„Naša je zajednička obaveza da od istorijskog zaborava i pokušaja svakog oblika relativizacije sačuvamo dostojanstveno sećanje na stradale“, rekla je ona, a saopštilo je Ministarstvo kulture.

Podsetila je da je Srbija, kao potpisnica Terezinske deklaracije, prva evropska zemlja koja je usvojila Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika.

Ceremoniji u Somboru, kojom se obeležava sećanje na jedan od najvećih masovnih zločina u istoriji čovečanstva, prisustvovali su i predstavnik Svetskog jevrejskog kongresa Ernest Hercog, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Robert Sabadoš, gradonačelnik Sombora Antonio Ratković i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!