Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Vesti 27. jan 202113:10 8 komentara

U Beogradu je obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta. Obeležava se 27. januara, kao sećanje na dan 1945. godine kada je Crvena armija oslobodila najveći koncentracioni logor nacističke Nemačke - Aušvic, u Poljskoj.

Na Starom sajmištu generalni sekretar predsednika Srbije Suzana Paunović je, u svojstvu izaslanika predsednika, položila venac na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu.

U ime Vlade Srbije venac su položili i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i izaslanik predsednika skupštine Vladimir Orlić, zamneik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Povezana vest

Jedna od preživelih iz logora Ester Bajer Albahari nakon polaganja venaca rekla je da moli Vladu Srbije da nakon 15 godina zahtevanja Srbija konačno dobije memorijalni centar.

„Ranije oni moji koji su bili oni su se za to borili i borili i ništa. E sada je tek ušlo u Skupštinu, da ne čekamo opet 15 godina, a to ne zavisi od nas, mi smo se borili. Ovo je sramota ovde šta se dešava, velika sramota. Tu su se svi naselili i ko treba i ko ne treba, neću ja da osuđujem, nisu ni oni ljudi krivi. Ali mislim da je red da se malo to požuri, valjda ću da doživim, ako ne, ima mlađih“, rekla je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare