Obeležen Svetski dan slobode medija u centru Novog Sada

Vesti 03. maj 202213:05 > 13:33 1 komentar
N1

Udruženje novinara Srbije sa svojim ogrankom, Društvom novinara Vojvodine, obeležilo je Svetski dan slobode medija u centru Novog Sada, tradicionalnom akcijom "Pet minuta gromoglasne tišine u pet do 12".

Kod spomenika Lazi Kostiću u ulici Modene izložene su karikature Marka Somborca, Jugoslava Vlahovića i Ninusa Nestorovića, objavljene tokom prethodne godine, kao i ilustracije i aforizmi koji su deljeni građanima.

Povezane vesti

„Preduslov za slobodu medija je da novinari rade u normalnim uslovima. Novinari danas žive loše zbog malih plata, egzistenicja im je ugrožena, a onda su vrlo podložni cenzuri i autocenzuri. Možemo uvek uporediti ovo vreme sa devedesetim i dvehiljaditim, ali ne možemo se na to vaditi, jer naše društvo nije uspelo da izgradi institucije koje bi obezbedile sigurnost novinarima, i uvek preti opasnost da se vratimo nekoliko koraka unazad“, rekao je za N1 Predrag Rava, iz Udruženja novinara Srbije.

Pročitan je proglas UNS-a u kom se podseća na prekršajne prijave podnete protiv novinara koji su u manjim sredinama izveštavali sa ekoloških protesta, na pretnje i uvrede, kao i finansijske i druge pritiske kojima su novinari svakodnevno izloženi.

Rava je podsetio i na nerešene sličajeve kidnapovanja i ubistva novinara na Kosovu od 1998. do 2005. godine, kao i to da srpska zajednica i dalje nema nezavisan kanal koji pokriva celu teritoriju Kosova i Metohije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare