Obeležena 81. godišnjica Bitke na Kadinjači

Vesti 29. nov 202215:523 komentara
kadinjača
Izvor: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Andrija Gavrilović

Državnom ceremonijom u okviru spomen-kompleksa "Kadinjača" kod Užica, danas je obeležena 81. godišnjica Bitke na Kadinjači u kojoj je 29. novembra 1941. godine poginulo 270 boraca Radničkog bataljona Užičkog Narodno-oslobodilačkog pokreta (NOP).

Ministarstvo odbrane je saopštilo da su vence kod Spomen-kosturnice herojima Kadinjače položili i odali počast ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković u ime Vlade Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović koji je predvodio delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici lokalne samouprave, SUBNOR-a i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

„Memorijalni kompleks na Kadinjači svedoči o herojskim novembarskim danima 1941. godine kada su pripadnici Radničkog bataljona, kao i borci 1. bataljona Posavskog odreda i Oraške čete Drugog šumadijskog odreda pružili žestok otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju koji je u tom periodu sprovodio ofanzivu na oslobođenu teritoriju u istoriji poznatu kao Užička Republika“, navedeno je u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar