Obeležena godišnjica bombardovanja ambasade Kine u Beogradu 1999.

Vesti 07. maj 202112:106 komentara
Izvor: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja/Dušan Škondrić

Polaganjem venaca u petak je obeležena 22. godišnjica bombardovanja kineske ambasade tokom NATO agresije na tadašnju SR Jugoslaviju, u kojem su poginula tri kineska novinara.

Vence su na mestu nekadašnje ambasade, gde se danas nalazi Kineski kulturni centar, položili predstavnici ambasade Kine, Vlade Srbije, grada Beograda i Udruženja novinara Srbije.

„Zahvaljujem se svima koji svake godine sa nama obnavljaju sećanje na poginule kineske novinare tokom bombardovanja NATO. Sa svojim srpskim kolegama, tri kineska novinara svojim životima platila su cenu zaštite istine, pravde i pravednosti“, rekla je ambasadorka Kine Čen Bo.

Ona je rekla da taj zločin, kojim su na „najbrutalniji način pogažena ljudska prava“, nikada neće biti zaboravljen.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja/Dušan Škondrić

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je da su oni danas tu da odaju počast onima koji su poginuli tokom „bezumlja NATO agresije“ u Srbiji.

„Kineski narod i kineski novinari bili su i u tim teškim trenucima uz nas i za to smo im beskrajno zahvalni i zato smo danas tu da im uz veliko poštovanje odamo počast“, rekla je Kisić Tepavčević.

Kineska ambasada, koja se tada nalazila na Novom Beogradu, bombardovana je 7. maja 1999. godine, a američka Vlada je posle napada tvrdila da je ambasadu napala greškom i izvinila se Kini.

Komentari

Vaš komentar